Pelastusliivien oikeaoppinen käyttö kannattaa opetella pienestä pitäen – uimaan oppii ainoastaan vedessä

Kolmasosalla kuudesluokkalaisista on edelleen huonot uimataidot. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:stä arvioidaan, että tulevaisuudessa uimataidot paranevat.

uinti
Pelastusliivkelluntaa uimahallissa
Minna Aula / Yle

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry ja LIKES-tutkimuskeskus selvittävät yhteistyössä Opetushallituksen kanssa suomalaisten kuudesluokkalaisten uimataitoa kyselytutkimuksella. Viimeisin tutkimus on julkaistu vuonna 2011 ja tuoreinta tutkimusta viimeistellään parhaillaan.

Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n uimaopettaja Tero Savolainen sanoo, että suomalaisten lasten uimataidot ovat pysyneet suurin piirtein samanlaisina viimeiset 20 vuotta.

– Uskon, että uimataitoprosentti tulee kehittymään tulevaisuudessa. Noin 80 prosenttia oppii tällä hetkellä uimaan lapsena ja nuorena. Lähinnä on kysymys sitten siitä, kuinka kokee ja kuinka uimataito säilyy aikuisuudessa, Savolainen arvioi.

Kouluilla iso rooli uimaan oppimisessa

Loppuvuonna valmistuvasta tutkimuksesta selviää jo tässä vaiheessa, että noin kolmanneksella suomalaisista kuudesluokkalaisista on edelleen heikot uimataidot ja osa on kokonaan uimataidottomia.

– Uimaan oppii ainoastaan vedessä. Kouluilla on iso rooli uimataidon oppimisessa. Uintiopetuksen tuntimäärä vaihtelee kouluittain. Myös vanhemmat luovat kulttuuria, käydäänkö uimarannoilla ja saavatko lapset touhuta vedessä, Savolainen pohtii.

Kemin uimahallissa vesisankarit tapahtuma.
Kemiläiset nelosluokkalaiset ovat innoissaan Vesisankarit-tapahtumasta.

Kemin Uimahallin kaakeliseinistä kaikuu iloisia huudahduksia ja vesi läiskyy altaissa. Uimahallista löytyy viisi eri toimintapistettä, joissa jokaisessa kiertää vuorollaan viisi kemiläistä koululuokkaa. Käynnissä on valtakunnallinen Vesisankarit-tapahtuma.

Lapset pääsevät kokeilemaan kajakkeja uimahallissa, lisäksi tutustutaan sukeltamiseen sekä opetellaan ensiapu- ja uimataitoja. Koululuokkia käy uimahallissa päivän aikana kaikkiaan 13.

Pilliin puhalletaan jos on hätä, mutta ei ikinä, jos ei ole hätää.

Roosa Rautio

Kemin kaupungin järjestämässä Vesisankarit-toimintapisteessä opetellaan myös pukeutumaan pelastusliiveihin. Uimaopettaja Roosa Rautio opastaa nelosluokkalaisia.

– Ensin pujotatte narun jalkojen välistä, sitten vetoketju kiinni ja narut tiukille, jotta ne pysyvät kiinni. Pilliin puhalletaan jos on hätä, mutta ei ikinä, jos ei ole hätää, Rautio selvittää uimahallin rappusilla istuville koululaisille.

Alkaa kirkkaan punaisten liivien pukeminen päälle. Jokaisen selkään on tussilla kirjoitettu vesisankari. Ensimmäisten joukossa valmiina on kemiläinen Frida Kilpiäinen.

– Olen käyttänyt ennenkin pelastusliivejä. Olemme käyneet veneellä saaressa, niin tämä on tuttua, Kilpiäinen sanoo.

Pieni lapsikin voi tehdä kylkiasennon

Vesisankarit Kemin uimahallissa kajakki.
Lapinmeren Melontakeskus opastaa lapsia kajakin käytössä Kemin uimahallilla.Minna Aula / Yle

Nelosluokkalaiset tytöt kertovat kilvan Vesisankarit-tapahtuman rasteista. Suosituimmaksi nousee Lapinmeren Melontakeskuksen järjestämä kajakkimelonta kuntoaltaassa sekä SPR:n Lapin Piirin hengenpelastusrasti.

– Harjoittelemme tajuttoman ensiapua, sitä kuinka tehdään peruskylkiasento. Sanon kaikille, että opettakaa tämä myös kotona. Pieni lapsikin pystyy tekemään tämän ja sitä voi harjoitella vaikka vanhempien kanssa, sanoo Tiia Karppinen Rovaniemen SPR:ltä.

Syksyn 2016 aikana Vesisankarit -tapahtumia (siirryt toiseen palveluun) järjestetään yhteensä kymmenellä eri paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Tapahtumiin osallistuu syksyn aikana lähes 4000 alakoululaista opettajiensa johdolla.