Vasaman ehdotus ärsyttää Porin vasemmistoa: "Irtisanomisilla flirttailua"

Valtuustosta löytyy myös ymmärrystä kaupunginhallitusta johtavan Juha Vasaman (kok.) ehdotukselle, että leikkaukset pitäisi aloittaa Porin teknisestä palvelukeskuksesta.

Arja Laulainen (sd.) vaatii Juha Vasamaa (kok.) lopettamaan "irtisanomisilla flirttailun". Kuva: Antti Laakso / Yle

Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Vasama (kok.) ei saa ainakaan suoralta kädeltä valtuustosta taakseen enemmistöä tukemaan työntekijöiden vähentämistä esimerkiksi teknisestä palvelukeskuksesta mahdollisesti jopa irtisanomisilla.

Vasama esitti Ylen haastattelussa tiistaina, että yksi selkeä leikkauskohde on tekninen toimi. Hän haluaa, että ensi valtuustokauden alussa puolueet tekevät uuden valtuustosopimuksen, jossa käsitellään rakenteellisia muutoksia.

Vasen laita ei innostu

SDP:n valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Arja Laulainen sanoo pitävänsä epäoikeudenmukaisena Vasaman väitettä, etteivät valtuustoryhmät olisi esittäneet konkreettisia rakenneuudistuksia. Hän muistuttaa, että Porissa on parhaillaan käynnissä iso organisaatiouudistus, jolla haetaan säästöjä ja uusia toimintatapoja.

– Vasaman pitäisi lopettaa irtisanomisilla flirttailu. Hänen puheensa eivät edistä organisaatiouudistusta. Viime vuosina on tehty myös iso kouluverkkouudistus, joten rakenteellisia muutoksia on Porissa haettu koko ajan, Laulainen sanoo.

Vasaman pitäisi lopettaa irtisanomisilla flirttailu.

Arja Laulainen (sd.)

Myös vasemmistoliiton ryhmän varapuheenjohtaja Raisa Ranta katsoo, että irtisanomisille ei ole ole tarvetta.

– Mahdolliset muuttuvat henkilöstötarpeet on järkevää toteuttaa eläköitymisen ja muun luonnollisen poistuman kautta, Ranta sanoo.

Tukea keskiryhmistä

Perussuomalaisten Tommi Salokangas muistuttaa, että työntekijöiden vähentäminen ei ole yksinkertainen asia. Hän arvioi, että kokoomuksen Vasama ei enää usko organisaatiouudistuksen voimaan, kun tämä on alkanut puhua myös irtisanomisten mahdollisuudesta.

Keskustan ryhmänjohtaja Raija Koskiranta ymmärtää Vasaman ajatuksia. Hän sanoo, että Porin tulopohja ei anna mahdollisuuksia ylläpitää kaikkia nykyisiä toimintoja.

Pitää kysyä kaupunkilaisilta, mistä ei lakisääteisistä toiminnoista voitaisiin luopua.

Raija Koskiranta (kesk.)

– Pitää kysyä kaupunkilaisilta, mistä ei-lakisääteisistä toiminnoista voitaisiin luopua, Koskiranta sanoo.

Vihreiden Anne Liinamaa olisi valmis aloittamaan leikkaukset Vasaman ehdottamasta kohteesta eli teknisestä palvelukeskuksesta.

– Eniten palautetta epäkohdista on tullut teknisen puolen osalta, ja tarvetta perusteelliseen työtehtävien, johtamisen ja muun toiminnan kriittiseen arviointiin on olemassa, Liinamaa sanoo.

Kristillisten valtuustoryhmän johtaja Simo Korpela arvioi, että helppoja ja toteuttamiskelpoisia säästöratkaisuja ei ole helppo etsiä.

– Jos hyviä ideoita löytyy, totta kai ne ovat kullan arvoisia – varsinaista viisasten kiveä ei kuitenkaan ole löytynyt.