Hyppää sisältöön

Lindström haluaa edistää sähköistä äänestystä: Vien sitä eteenpäin, kunnes minulle toisin ilmoitetaan

Oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) mielestä nettiäänestystä voitaisiin kokeilla paikallisesti kuntavaalien yhteydessä, mutta ei vielä ensi keväänä.

Oikeusministeri Jari Lindström. Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Oikeusministeri Jari Lindströmin mukaan hallitus suhtautuu myönteisesti sähköiseen äänestykseen.

Asiasta on Lindströmin mukaan keskusteltu muun muassa kuntaministeri Anu Vehviläisen (kesk.) kanssa.

– Olimme siinä vaiheessa, että mennäänkö tässä eteenpäin vai eikö mennä niin vastaus on, että mennään, Lindström totesi eduskunnassa tänään keskiviikkona.

Lindströmin mukaan hallitus on tietoinen nettiäänestykseen liittyvistä riskeistä, mutta hänen mielestään asiassa kannattaa edetä niin kuin on tehty Virossa. Sähköisen äänestyksen riskit liittyvät muun muassa vaalisalaisuuteen.

– Riskeistä ja ongelmista huolimatta hallituksen sisällä suhtaudutaan positiivisesti nettiäänestykseen. Sehän olisi tosi hyvä juttu, jos se lisäisi äänestysaktiivisuutta, Lindström sanoi.

Sähköinen äänestys nousi esille keskiviikkona myös eduskunnan budjettikeskustelussa, kun käsittelyssä olivat oikeusministeriön hallinnonalan määrärahat.

Sähköistä äänestystä kokeiltiin vuoden 2008 kuntavaaleissa Kauniaisissa, Vihdissä ja Karkkilassa. Äänestyspaikalla tehty kokeilu epäonnistui, kun ääniä jäi kirjautumatta järjestelmään ja vaalit jouduttiin uusimaan.

Lindströmin mukaan nettiäänestys ei ole sama asia kuin äänestyspaikalla tehty koneellinen äänestys. Nettiäänestys voisi tapahtua vaikka omalta tietokoneelta.

– Vien sitä eteenpäin, kunnes minulle toisin ilmoitetaan.