Akavan hallituksen kokous alkoi – ay-yhteistyön tulevaisuus puntarissa

Akava keskustelee mahdollisesta irtiotosta keskusjärjestöjen yhteistyöstä.

politiikka
Sture Fjäder
Sture FjäderJarno Kuusinen / AOP

Korkeasti koulutettujen keskusjärjestö Akava on aloittanut tänään yhdeltä iltapäivällä kokouksen, jossa keskustellaan mahdollisesta irtautumisesta ay-liikkeen yhteistyöstä EU-lobbauksessa. Pöydällä on myös luopuminen Palkansaajien tutkimuslaitoksen PT:n rahoittamisesta.

Akavalla on SAK:n ja STTK:n kanssa yhteinen Finunions-lobbaustoimisto Brysselissä, mutta akavalaiset ovat olleet tyytymättömiä EU-lobbauksen vaikuttavuuteen. Toimiston ylläpitämiseen järjestöllä kuluu 107 000 euroa vuodessa.

Lobbaustoimiston johtaja valitaan kahden vuoden välein aina eri keskusjärjestöstä. Vuodenvaihteessa johtajavuoro osuisi Akavalle. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoo, että muilla keskusjärjestöillä ei ole olemassa vielä suunnitelmia Akavan irtautumisen varalle.

– Katsotaan ensin rauhassa mikä Akavan päätös yhteistyön jatkamisesta on, Eloranta sanoo.

Myös Palkansaajien tutkimuslaitoksen rahoituksen jatkuminen on vaakalaudalla, sillä Akavassa on tyytymättömyyttä PT:n tutkimukseen. PT:tä ylläpitää kannatusyhdistys, johon kuuluvat SAK, STTK ja Akava jäsenliittoineen.

Helsingin Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun)viikonloppuna Akavan kaavailuista. Lehden haltuunsa saamassa muistiossa kerrotaan muun muassa, että Akavassa hiertää PT:n tutkimuksen keskittyminen tuloeroihin.