1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Kuka käyttää valtaa osuuskaupassa? – Jukola ja PKO pistivät hallinnon suut suppuun

Jukolan ja Pohjois-Karjalan Osuuskaupan yhdistymisestä puhuminen on kuin lausuisi ääneen Voldemortin nimen, kirjoittaa Yle Joensuun vastaava tuottaja Jyrki Utriainen.

Joensuu
Jyrki Utriainen.

Aluksi on tunnustettava, että Yle Joensuun tiistaina 20.9.2016 lähettämä kysely Jukolan ja Pohjois-Karjalan Osuuskaupan hallintoneuvostojen jäsenille ei lähtenyt tyylikkääseen lentoon. Olisimme voineet avata kyselyn taustaa laajemmin ja korostaa, että vastaukset käsitellään nimettöminä.

Yhtä kaikki: tarkoitus oli kartoittaa hallinnon ilmapiiriä näiden kahden osuuskaupan mahdolliseen yhdistymiseen. Olihan asia ollut vuosia puheenaiheena maakunnassa, ja se sai vettä myllyynsä alkuvuodesta 2016, kun PKO osti Jukolalta Bomban kylpylähotellin liiketoimintoineen.

Saimme kohta kyselyn lähetettyämme, jossa meitä epäiltiin peräti trolleiksi ja kilpailijan edustajaksi. Ilmassa oli myös epäilyjä, voiko tällaista kyselyä edes hallintoneuvostolle lähettää.

Tämä herätti meissä ihmetystä.

Saimme kohta kyselyn lähetettyämme palautetta, jossa meitä epäiltiin peräti trolleiksi tai kilpailijan edustajaksi.

Olihan Jukolan toimitusjohtaja Raija Rantaselta pyydetty hallintoneuvoston jäsenien yhteystietoja kyselyä varten. Rantanen suhtautui pyyntöön nihkeästi. Niinpä toimittaja otti yksi kerrallaan yhteyttä jäseniin ja keräsi tiedot. Hyvää tässä oli se, että näin suurin osa Jukolan hallintoneuvoston jäsenistä sai jo ennakkoon tiedon kyselystä.

Kyselystä tiesi etukäteen myös PKO:n viestintäpäällikkö Petri Vähä, jolta toimittaja oli pyytänyt hallintoneuvoston yhteystietoja. Niitä ei kuitenkaan saatu, koska jäseniltä ei ollut kysytty lupaa yhteystietojen luovuttamiseen. Nämäkin tiedot kerättiin sen vuoksi pääsääntöisesti soittamalla, ja samalla valtaosalle jäsenistä meni tieto tulevasta kyselystä ennakkoon.

Palautteen saatuamme korjasimme tilanteen: lähetimme lisätietoja kyselystä heti sähköpostitse perään ja täydensimme kyselylomaketta. Ja olimme siinä uskossa, että asia on kunnossa.

Yön yli nukuttuamme alkoi kuitenkin tapahtua, vaikka vastausaikaa kyselyyn oli koko loppuviikko.

Ensin Jukolan hallintoneuvoston puheenjohtaja Matti Timonen laittoi koko neuvoston puolesta vastaukset kyselyymme, koska "Se on herättänyt hieman kysymyksiä meidän hallintoneuvostossa, ja ihmisiä taitaa arveluttaa kyselyn luonne."

Yön yli nukuttuamme alkoi kuitenkin tapahtua, vaikka vastausaikaa kyselyyn oli koko loppuviikko.

Hieman tämän jälkeen tuli sähköposti PKO:n kollegalta Ilkka Pirskaselta. Hänen mukaansa "Hallintoneuvoston jäseniltä minulle tulleiden yhteydenottojen johdosta luulen kyselyn jäävän hieman vajavaiseksi, koska kysymiisi asioihin on ainakin jokaisella minuun yhteyttä ottaneella hallintoneuvoston jäsenellä käytännössä yhtäläinen kanta."

Kummallakin hallintoneuvostolla on siis yksi suu, millä puhua? Ja että näinkin yksituumaista porukkaa? Vaikka jäseniä niissä on yhteensä 39 - jäseniä, jotka esimerkiksi PKO:ssa on valittu vaaleilla. He edustavat yhteensä noin 90 000 pohjoiskarjalaisen asiakasomistajan etuja.

Hetken asiaa pengottuamme kävi ilmi, että molempien osuuskauppojen hallintoneuvostojen jäseniä oli ohjeistettu olemaan vastaamatta kyselyyn pian kyselyn lähettämisen jälkeen.

Yle Joensuun saamien tietojen mukaan ohjeistuksessa oli mukana molempien kauppojen toimiva johto eli Jukolan toimitusjohtaja Raija Rantanen ja PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä. Ja he ovat tehneet keskenään lisäksi asiassa kahden osuuskaupan välistä yhteistyötä.

Toiminta lyö poskelle esimerkiksi PKO:n omia arvoja ja kuvausta yrityksen johtamisesta sekä hallinnosta:

"Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on pohjoiskarjalaisten ihmisten oma yritys, josta meidän on yhdessä pidettävä hyvää huolta.

PKO tarjoaa asiakasomistajilleen laadukkaiden palvelujen ja hyvien etujen ohella mahdollisuuden osallistua päätöksentekoon. ----- PKO:n asiakasomistajat sanelevat toiminnalle suunnan sekä asiakkaina että hallinnossa mukana olevina päättäjinä"

Edelleen PKO:n hallintoneuvoston tehtävät: vahvistaa osuuskaupan strategian, valvoo osuuskaupan toimintaa, valitsee hallituksen jäsenet ja toimitusjohtajan.

Kuka siis saneleekaan ja mitä? Missä se osuuskaupan valta onkaan? Mitkä ne komentosuhteen ovatkaan?

Ja mistä tämä kaikki kertoo?

Yle Joensuun saamien tietojen mukaan ohjeistuksessa oli mukana molempien kauppojen toimiva johto

Ainakin se kertoo siitä, miten kumpaakin osuuskauppaa johdetaan sekä siitä kuinka niiden hallinto ja viestintä toimii. Kun ohjeet hallintoneuvostolle lähtivät, kyselyymme tuli enää yksi vastaus. Yhteensä niitä ennätti tulla kolme.

Ilkka Pirskasen sanoin: "...luulen kyselyn jäävän hieman vajavaiseksi..." Mistähän PKO:n hallintoneuvoston puheenjohtaja tiesi näin ennustaa?

Tämä soppa kertoo myös siitä, että Jukolan ja Pohjois-Karjalan Osuuskaupan yhdistymisestä puhuminen on kuin lausuisi ääneen Voldemortin nimen. Vai ovatko yhdistymiskeskustelut siinä vaiheessa, ettei nyt sovi häiritä?

Luovuttaako hallintoneuvosto asiakasomistajilta saamansa vallan yskimättä hallitukselle ja toimivalle johdolle ja tyytyy sätkyukon osaan? Ja painaa leuan rintaan, kun toimiva johto jakaa ohjeitaan?

Näinkö toimii maakunnan osuuskauppaväki?

Lue seuraavaksi