Analyysi: Lapsikiista voi lisätä kierroksia Suomen ja Venäjän välillä

Näyttävä uutisointi Suomessa tapahtuneista venäläislasten huostaanotoista voi olla koepallo. Venäjä tarkkailee, miten Suomi reagoi, kirjoittaa Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall.

Kuva: Elizaveta Becker / AOP

Surulliset, jotakin perhettä koskevat lapsikiistat eivät kuulu valtion johdolle eivätkä välttämättä tiedotusvälineillekään, vaan asianomaisille viranomaisille ja perheelle.

Tällaiset tapaukset nostetaan silti usein Venäjällä näyttävästi esiin muistutuksena, että suhteet johonkin maahan voivat kääntyä myös huonompaan suuntaan.

Suomen ja Venäjän välejä on viimeksi kuluneen vuoden aikana hiertänyt myös yllättävä käänne rajakäytännössä, kun Venäjältä alkoi yllättäen tulla satamäärin turvapaikanhakijoita Suomeen.

Tämä asia hoidettiin määräaikaisella rajanylitystä koskevalla rajoituksella pohjoisilla rajanylityspaikoilla. Niiden kautta saavat kulkea vain Suomen, Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaiset.

Sopimus päättyy lokakuun alussa, ja on mielenkiintoista katsoa, mitä sen jälkeen tapahtuu.

Keskustelu Natosta ja Suomen vankka pysyminen EU:n asettamien sanktioiden takana on tällä hetkellä pysyvä kivi kengässä.

Venäjän tapa nipistää naapuria erilaisilla pienillä kiistoilla asettaa Suomen asemaan, jossa on mietittävä, miten reagoida tai olla reagoimatta. On hyvin tavallista, että Venäjä ikään kuin kokeilee, miten Suomen poliitikot tai viranomaiset toimivat. Usein tätä tapahtuu, kun jokin asia on muuttunut, esimerkiksi vaalien jälkeen, tai ministerivaihdoksen yhteydessä.

**Nyt Suomella on Moskovassa uusi suurlähettiläs, **Mikko Hautala, jonka hermoja Venäjä heti kokeilee nostamalla esille uuden lapsikiistan vain kolme viikkoa hänen aloitettua työnsä Moskovassa.

Hautalaa pidetään todennäköisesti erityisen mielenkiintoisena, koska hän siirtyi suurlähettilääksi Moskovaan suoraan tasavallan presidentti Sauli Niinistön neuvonantajan paikalta.