MM-kisojen avajaiset kokoavat hiihtokansan Lahden torille

Jättikuoro ja perinteinen ilotulitus ovat mukana Lahti2017-avajaisissa helmikuussa.

Lahti
Hannu Kella, MM2017 avajaisten taiteellinen johtaja
Taiteellinen johtaja Hannu Kella vastaan Lahden MM-hiihtojen avajaisista.Hanna Laukkanen / Yle

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisojen avajaiset kokoavat urheilijat, laulajat, tanssijat sekä kisayleisön Lahden torille. Helmikuussa pidettävien avajaisten järjestelyihin osallistuu jopa 10 000 lahtelaista, arvioi avajaisten taiteellinen johtaja, Hannu Kella.

Kella haluaa avajaisohjelmaan mukaan paljon paikallisia lapsia ja nuoria. Välillisesti myös näiden lasten vanhemmat osallistuvat järjestelyihin huolehtimalla jälkikasvusta ja seuraamalla avajaisten harjoituksia ja itse avajaisia.

Avajaisten budjetti on Kellan mukaan promille Shotsin olympiakisojen avajaisten budjetista.

Kellan mukaan isot avajaiset Lahden urheilukeskuksessa olisivat olleet mahdottomat tehdä nykyisellä budjetilla.

– Avajaiset ovat kaikille avoin ja ilmainen kansan juhla ja tori on siihen hyvä paikka, Kella sanoo.

Urheilijoiden kulkue kulkee Mariankadulta torille ja vaeltaa yleisömeren läpi. Siinä yleisöllä on mahdollisuus läpätä ylävitoset urheilijoiden kanssa.

Lahden tori on avajaisten jälkeenkin keskeinen paikka: palkintojuhlat järjestetään torilla, jossa kisavieraita varten on myös oheisohjelmaa sekä ravintolapalveluita.

Lahden kisat eivät ole mitään ilman ilotulitepaukkuja, niiden näkeminen on varmaa.

Hannu Kella

Lahden erikoisuudet säilytetään

Lahden tori muuntautuu avajaisten ajaksi fantasiamaailmaksi, jossa voi tapahtua mitä tahansa.

Kella ei kerro vielä avajaisten esiintyjiä, koska käsikirjoitusta ei ole vielä lyöty lukkoon. Ainoat paljastukset ovat jättimäisen kuoron esiintyminen ja Sinfonia Lahden esiintyminen.

Kella kertoo, että perinteiset lahtelaisiin kisoihin liittyvät jutut ovat mukana.

– Lahden kisat eivät ole mitään ilman ilotulitepaukkuja, niiden näkeminen on varmaa. Lisäksi Lahdessa on perinteenä ollut nähdä mäestä laskua mitä erikoisemmilla välineillä, kuten autolla. Perinteet ovat tiedossa ja niihin tullaan viittaamaan, Kella sanoo.

Kella on katsonut viime vuoden Falunin MM-kisojen avajaisia sen takia, etteivät avajaiset olisi samanlaiset kuin Ruotsissa. Kella kuitenkin sanoo, että joitakin asioita on haluttu lainata aikaisemmista kisoista.

MM-kisoista tullaan hakemaan muitakin elämyksiä kuin kisojen seuraamista.

Laura Lehtonen

Mielensäpahoittaja-katsomossa makkaravoileipää

MM-kisojen erikoisuus on Mielensäpahoittaja-katsomo, jossa ei soi rokki, eikä tarjolla ole cafe lattea. Kisakatsomon idea on saatu Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja-kirjoista, joissa päähenkilö elää hyvin perinteistä elämää.

– MM-kisoista tullaan hakemaan muitakin elämyksiä kuin kisojen seuraamista. Katsomossa on Mielensäpahoittaja-hahmo viihdyttämässä yleisöä ja myytävänä on makkaravoileipiä voipaperiin käärittynä, mustikkakeittoa ja hernesoppaa, sanoo kisaorganisaation viestintäpäällikkö Laura Lehtonen sanoo.

Kahden vuoden ajan hiihdon MM-kisoissa on nähty viikinkikylä, jossa on isoja tiipiitä yöpymistä varten ja paljuja hauskanpitoon. Nyt viikinkikylä avataan ensimmäistä kertaa myös muille kuin norjalaisille. Kylä rakennetaan Lahdessa kisapaikan lähelle, Fellmannin puistoon.