Hoitolaitosten vanhuksilla paljon aliravitsemusta – "Ei ehditä kiinnittää huomiota yksittäisen ihmisen syömiseen riittävästi"

Hoitolaitoksissa, sairaaloissa ja tehostetussa palveluasumisessa elää aliravittuja vanhuksia. Huonon ravitsemuksen seurauksena voi alkaa varsinainen ongelmien noidankehä.

terveys
Pyttipannua
Meeri Niinistö / Yle

– Proteiinin saantiin pitäisi kiinnittää huomiota. Kun kulutus vähenee, myös syödyn ruuan määrä tavallisesti pienenee. Hiilihydraattien määrää tulisi vähentää ja proteiinin suhteellista osuutta vastaavasti lisätä, sanoo Gery ry:n ravitsemustieteen dosentti Merja Suominen.

Esimerkiksi lounaalla proteiinia tulisi saada vähintään 25 grammaa. Liha, kala, maitovalmisteet, rahka, kananmuna ja broileri ovat hyviä proteiinin lähteitä, luettelee Suominen.

Ihmiset vanhenevat eri tavoin. Siksi selviä suosituksia siitä, milloin proteiinilisä pitäisi aloittaa, on vaikea määritellä. Viimeistään 80-vuotiaana proteiiniin tulisi kiinnittää huomiota, sanoo Luonnonvarakeskuksen ravitsemuksen professori Raija Tahvonen.

– Jos ruuansulatuskanava on huonossa kunnossa, ravintoaineet imeytyvät huonosti nuoremmaltakin. Toisaalta, jos ihminen on huonossa kunnossa, niin kudokset tarvitsevat runsaasti proteiinia uusiutumiseen. Usein proteiini on kallista, ja vanha ihminen ei ehkä pidä niitä tärkeinä.

Vain joka viides syö tarpeeksi

Ravitsemustila heikkenee iän myötä. Hyvä ravitsemustila on noin 20 prosentilla, sanoo ravitsemuksen professori Raija Tahvonen.

Suurin osa aliravituista asuu hoitolaitoksissa tai tehostetussa palveluasumisessa, ei kotona, kertoo Tahvonen.

Ilmiötä selittää hänen mukaansa esimerkiksi hoitohenkilökunnan ainainen kiire. Lisäksi hoitolaitoksiin ja palveluasuntoihin, varsinkin tehostetun palvelun asuntoihin, pääsevät vasta todella huonokuntoiset vanhukset.

– Ei se minua sikäli yllätä, koska laitoksissa on jo nyt liian vähän henkilökuntaa. Ei ehditä kiinnittää huomiota yksittäisen ihmisen syömiseen riittävästi. Sitä ei koeta edes tärkeäksi. Tällä hetkellä lääkärin koulutuksessa on vähän ravitsemusta, sairaanhoitajilla vähän enemmän. Jos ihmisellä on koko ajan kiire, ei se ehdi, vaikka tuntisikin asian tärkeäksi.

Myös sairaalassa olevilla vanhuksilla ravitsemustila on heikentynyt jopa puolella potilaista. Aliravitsemuksen havaitsemiseen ei riitä pelkkä punnitseminen, jos vanhuksen sairaus aiheuttaa turvotuksia, Tahvonen muistuttaa.

– Myös proteiinin puute aiheuttaa turvotusta ja lihavan vanhuksen ravitsemustila ja ravintoaineiden saanti voivat olla huonoja, vaikka painoindeksi olisi suosituksen mukainen.

Useat keskeiset toiminnot heikkenevät vauhdilla

Ikäihmisen toimintakyky heikkenee nopeasti, mikäli ruokavalio ei ole kohdillaan. Monet kehon keskeiset toiminnot rappeutuvat nopeasti, jos ravitsemuksessa on ongelmia.

– Toisaalta toimintakyky voi palautuakin. Esimerkiksi leikkauksen jälkeen, jos viikonkin joutuu makaamaan, pitäisi tehdä töitä, että ruokahalu palaisi. Silloin erityisesti on hyvä saada ravinnosta riittävästi proteiinia toipumista varten, eikä mitään huonolaatuista hiilihydraattia, sanoo Suominen.

Monipuolinen ruokavalio ylläpitää ruuansulatuskanavan toimintaa. Silloin kropassa erittyy hormoneja, jotka viestivät nälkää. Jos vanhus ei syö kunnolla, niin hormonia ei erity. Näin ollen syömättömyydestä saattaa tulla helposti kierre.

Kierre huonontaa kuntoa nopeasti, koska ruuansulatuskanavan hormonit vaikuttavat myös muiden kudosten uusiutumiseen, jopa aivojen uusiutumiseen. Virheravitsemuksen noidankehään liittyvät laihtuminen, toimintakyvyn heikkeneminen, tulehduskierre, sairauksista toipumisen hidastuminen tai kokonaan estyminen ja sairaalassaoloaikojen pidentyminen.

– Nyrkkisääntönä on, että jos vanhus joutuu sairaalaan tai odottaa leikkausta eikä saa syödäkseen pariin päivään, niin siitä lähtee helposti kierre. Tämänkin nähneenä voin kertoa, että hoitotoimenpiteiden vaatimien toistuvien paastojen jälkeen vanhus ei osannut toimia edes vessassa, sanoo professori Raija Tahvonen.

– Isäni oli osastolla hoidettavana haavan jälkihoidon takia. Kysyin, että kun hän on laihtunut paljon viime aikoina, että mikä on hänen painonsa. Hoitaja huusi, että me hoidamme täällä sitä vaivaa, jonka takia hänet on tänne tuotu. Kokonaisvaltaisesta hoidosta ei ole tietoakaan, eikä tämä ole ainutlaatuinen tapaus, Tahvonen kertoo.