1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Presidentinvaalin loppusuora aukeaa – Minnesota äänestää Trumpia tai Clintonia

Yhdysvaltain presidentinvaali käynnistyy tänään toden teolla Minnesotan ennakkoäänestyksessä. Ehdokkaat kampanjoivat kaikkialla maassa ja kohtaavat toisensa useamman kerran myös tv-kameroiden edessä.

Ulkomaat
Donald Trump kampanjoi vimmatusti saadakseen uusia kannattajia. Televisioväittelyjen merkitys äänestäjien vakuuttamisessa on suuri.
Donald Trump kampanjoi vimmatusti saadakseen uusia kannattajia. Televisioväittelyjen merkitys äänestäjien vakuuttamisessa on suuri.Cristobal Herrera / EPA

Vaalisyksyn tärkeimmät tapahtumat ovat ennakkoäänestykset, presidenttiehdokkaiden tv-väittelyt sekä varsinaiset vaalit 8. marraskuuta. Yle seuraa loppurutistusta paikan päällä Yhdysvalloissa ja kokoaa palaset yhteen.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka/Timo Kallio

Ennakkoäänestykset käynnistyvät tänään perjantaina Minnesotassa ja jatkuvat ripoittain eri puolilla Yhdysvaltoja. Varsinainen vaalipäivä on perinteisesti marraskuun toinen tiistai, joka sattuu tänä vuonna 8. päivään.

Minnesota demokraateilla 44 vuotta

Republikaanien Donald Trumpilla on kova työ Minnesotassa, missä on suurin piirtein saman verran asukkaita kuin Suomessa. Pohjoisen Keskilännen osavaltio on tanakasti demokraattinen. Republikaanien presidenttiehdokas ei ole voittanut siellä kertaakaan vuoden 1972 jälkeen.

Minnesotan vaalijärjestelmä on uudistunut hitusen edellisestä vaaliessa. Silloin ennakkoäänestämiselle piti vielä esittää perustelut. Erityistä syytä ei enää tarvita, mutta äänestäjäksi on yhä rekisteröidyttävä etukäteen.

.

Hillary Clinton on ennakkosuosikki Minnesotassa, joka aloittaa ennakkoäänestyksen perjantaina.
Hillary Clinton on ennakkosuosikki Minnesotassa, joka aloittaa ennakkoäänestyksen perjantaina. Jim Lo Scalzo / EPA

Neljä tv-väittelyä

Televisioitavat väittelyt voivat olla jopa ratkaisevan tärkeitä. Ensimmäinen niistä on 26. syyskuuta, Suomen aikaa 27. syyskuuta aamuyöllä, Hempsteadissa New Yorkin osavaltiossa.

Trump ja demokraattien Hillary Clinton ottavat tv-kameroiden edessä yhteen kolme kertaa. Muut väittelyt järjestetään St. Louisissa Missourissa ja Las Vegasissa Nevadassa. Tämän lisäksi varapresidenttiehdokkaat Tim Kaine ja Mike Pence väittelevät Farmvillessa Virginiassa.

Vaa'ankieliosavaltiosta voitettava kolmessa

Näiden vaalien erikoisuus on se, että molemmat ehdokkaat ovat samasta osavaltiosta. Trump pyrkii tosissaan haastamaan Clintonin New Yorkissa, mutta hänen mahdollisuuksiaan kotivoittoon pidetään pieninä.

Itä- ja länsirannikon osavaltiot New York, Kalifornia, Washington ja Oregon ovat Ronald Reaganin 1980-luvun valtakauden jälkeen menneet aina demokraatille.

Vaalien yhteydessä puhutaan usein vaa'ankieliosavaltioista. Ne ovat Florida, Ohio, New Hampshire ja Iowa. Niistä puhutaan paljon siksi, että vuoden 1980 vaaleista lähtien presidentiksi valittu ehdokas on voittanut vähintään kolmessa niistä.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka/Timo Kallio

Latinot muuttavat taistelutantereita 

Vaa'ankieliosavaltioissa voittaminen ei välttämättä vie presidentiksi. On myös uusia taistelutantereita, jotka voivat nousta ratkaisevan tärkeiksi. Niitä ovat tänä vuonna etenkin Colorado, Nevada, Pohjois-Carolina ja Virginia.

Ne ovat perinteisesti menneet republikaaniehdokkaalle, mutta muun muassa kaikissa neljässä voimakkaasti kasvanut latinoäänestäjien määrä on kääntänyt tilannetta Clintonille edullisemmaksi.

Lähteet: KAALtv.com, Wall Street Journal

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi