1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hakkuut

Hakkuut keskeytettiin Suomussalmella – Poliisi turvaamaan työrauhaa

Hakkuut keskeytettiin Suomussalmen Leipimäellä turvallisuussyistä. Poliisi käski Luonto-Liiton aktivisteja poistumaan paikalta.

Hakkuuaukea Suomussalmen Leipimäellä. Kuva: Luonto-Liitto

Metsähallitus Metsätalous Oy on keskeyttänyt hakkuut Suomussalmen Leipimäellä. Metsähallitus kertoo, että hakkuut keskeytettiin turvallisuussyistä työmaa-alueella olevien ulkopuolisten vuoksi.

Paikalle kutsuttiin poliisi turvaamaan työmaarauha. Aktivistit saivat poliisilta poistumiskäskyn, mitä aktivistit tottelivat.

Luonto-Liiton aktivistit ovat paikalla Leipimäellä. Luonto-Liiton metsäryhmän puheenjohtajan Hanna Jauhiaisen mukaan yksi aktivisteista kävi pysäyttämässä työkoneet, jonka vuoksi Metsähallitus piti alueella neuvonpitoa. Kaksi työkonetta keskeytti hakkuun joksikin aikaa.

Poliisin tiedotteen mukaan yhtä naishenkilöä epäillään metsän hakkuun estämisestä ja lievästä vahingonteosta.

Aktivistien mukaan alueella on tehty lukuisia havaintoja liito-oravien papanoista. He vetoavat luonnonsuojelulakiin, jonka mukaan liito-oravien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen heikentäminen on kiellettyä. Poliisin mukaan aktivistit ovat tehneet keskiviikkoaamuna rikosilmoituksen luonnonsuojelurikoksesta.

Ely-keskus odottaa asiantuntijan raporttia

Biologi on tarkastanut luonnonsuojelijoiden ilmoittamat liito-orava-alueet Suomussalmella keskiviikkona. Kainuun ely-keskuksessa odotetaan asiantuntijan laatimaa raporttia hakkuiden jatkamispäätöksen tekemistä varten.

Ely-keskuksen viestintäasiantuntija Miia Lahti kertoo, että asia ratkeaa keskiviikon tai viimeistään torstain aikana.

Aktivisteja Leipimäellä. Kuva: Luonto-Liitto

Myös Metsähallitus odottaa ely-keskuksen päätöstä kiireellisenä. Metsähallitus Metsätalous Oy:n tiimiesimies Heikki Juntunen kertoo, että hakkuut ovat olleet jäissä Luonto-Liiton ilmoittamilla alueilla koko keskiviikkopäivän ajan. Muilta osin hakkuut olivat käynnissä vielä alkuiltapäivään saakka. Hanna Jauhiaisen mukaan Metsähallitus on kuitenkin hakannut kiistanalaisella alueella myös keskiviikkona.

Metsähallitus aloitti hakkuut viime viikolla Kainuun ely-keskuksen tammikuussa 2016 tekemän rajauspäätöksen mukaisesti. Pian Ylä-Kainuun luonto ry ilmoitti kuitenkin Kainuun ely-keskukselle uusista liito-oravahavainnoista ja pyysi Metsähallitusta huomioimaan havainnot. Myös luonnonsuojeluyhdistys Tapiola vaatii hakkuiden keskeyttämistä.

Metsähallituksen alkuperäisenä suunnitelmana oli hakata Leipimäessä metsää noin 14,6 hehtaarin alueella. Metsänkäsittelyalue rajoittuu Tulisuon-Varpusuon soidensuojelualueeseen.

Päivitetty 15:32 klo 21.9.2016: Korjattu, että paikalla on Luonto-Liiton aktivisteja, ei Suomen luonnonsuojeluliiton. Aktivistit ovat tehneet havaintoja papanoista, ei pesistä.