Lahden Taidemuseolla on edessä ajolähtö

Taidemuseon vuokrasopimus umpeutuu vuonna 2018 ja nyt etsitään uusia tiloja kiireesti kaupungin keskustasta.

Lahti
Lahden Taidemuseo
Tuija Veirto / Yle

Lahden Taidemuseon tulevaisuuteen vaikuttavia päätöksiä pitäisi museojohtaja Timo Simanaisen mukaan tehdä viimeistään ensi vuoden alussa. Nykyiset tilat Lahden keskustassa, niin sanotussa Tevin talossa ovat menossa alta.

– Kiinteistöllä on uusi omistaja [kiinteistösijoitusyhtiö Noitek oy], jonka tahtotila ei ole selkeä. Pieni mahdollisuus on, että Vesijärvenkadulla pysyttäisi, mutta se on [todellakin] pieni.

Museokeskukselle on tonttivaraus Ranta-Kartanon kaavassa vanhan linja-autoaseman takana, mutta alueen rakentaminen odottaa toteutumistaan.

Aikuiskoulutuskeskus pois pelistä

Aiemmin suunnitelmissa esillä ollut Aikuiskoulutuskeskus on museojohtaja Simanaisen mukaan liian epävarma.

– Päätöksiä siitä, kuinka sitä mahdollisesti tullaan käyttämään ja kuka siellä elää, saadaan odottaa ainakin vuoteen 2020.

Aikaa ei ole yhtään tuhlattavissa.

Timo Simanainen

Museo etsii nyt keskustasta mittavaa, useiden tuhansien neliöiden tilaa, johon taidemuseo ja uusia toimintoja voitaisiin sijoittaa.

Historiallinen museo sekä vasta remontoidut Radio- ja tv-museo ja Hiihtomuseo pysyisivät nykyisillä paikoillaan.

Säästöjä kokoelmat keskittämällä

Sitä, löytyvätkö uudet tilat niin, ettei Taidemuseo jää tyhjän päälle, ei museojohtaja Simanainen uskalla sanoa.

– Uskon, että päättäjät ovat niin valveutuneita, ettei niin anneta tapahtua. Kiire tässä on, kun kahden vuoden sisällä asiat pitäisi saada järjestettyä. Aikaa ei ole yhtään tuhlattavissa.

Myös uusien tilojen rahoitus on auki.

Nykyiset varastotilat ovat liian matalat ja maksamme neliömetreistä, kun pitäisi maksaa kuutioista.

Timo Simanainen

Simanaisen mukaan hajallaan olevat museoiden kokoelmat voisi keskittää saman katon alle jonnekin kaupungin ulkopuolelle. Se vaatisi aluksi investointeja, mutta toisi pitkässä juoksussa säästöjä.

Simanainen laskee, että tällä hetkellä museoiden tiloista kaksi kolmannesta on kokoelma- ja vain yksi kolmannes näyttelytiloja.

– Nykyiset varastotilat ovat liian matalat ja maksamme neliömetreistä, kun pitäisi maksaa kuutioista. Järjestelyn myötä kokoelmatilat saataisi puoleen tai jopa kolmannekseen nykyisestä.