Pariisin ilmastosopimus lähestyy voimaantuloa – 31 maata liittyi sopimukseen

YK toivoo, että Pariisin ilmastosopimus saataisiin voimaan vielä tämän vuoden loppuun mennessä.

ilmasto
Meksikon ministeri ja YK:n pääsihteeri seisovat hymyillen rinnakkain ja pitävät yhdessä auki asiakirjaa. Miehillä on tummat puvut ja vaaleat kravatit. Takana on kaksi YK:n sinistä lippua.
Meksikon ympäristöministeri Rafael Pacchiano Alamán luovutti YK:n pääsihteerille asiakirjan siitä, että Meksiko ratifioi Pariisin ilmastosopimuksen.USUNTV

Pariisin ilmastosopimuksen vahvistaneiden maiden määrä kasvaa. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vastaanotti New Yorkissa YK:n yleiskokouksen yhteydessä pidetyssä tilaisuudessa 30 maalta viralliset vahvistusasiakirjat siitä, että maat ovat ratifioineet ilmastosopimuksen.

Näiden 31 maan joukossa Brasilia, Meksiko ja Argentiina ovat suurimpia ilmastopäästöjen tuottajia.

Kaikkiaan 60 maata on nyt ratifioinut ilmastosopimuksen, eli sopimuksen voimaantulon ehdoista toinen on täytetty.

Sopimus tulee voimaan, kun sen on hyväksynyt ainakin 55 maata, joiden päästöt muodostavat ainakin 55 prosenttia maailmanlaajuisista kasvihuonepäästöistä.

Sopimusta kiirehditään voimaan

Tilaisuudessa kuultiin myös videoviestejä maista, jotka aikovat ratifioida sopimuksen vielä tänä vuonna.

– Tämä päivä tuo meidät yhden askeleen lähemmäksi Pariisin sopimuksen voimaantuloa tänä vuonna, YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi.

– Olen varma, että kun jätän tehtäväni, Pariiisin sopimus on voimassa.

YK:n edustajat pitää varmana, että Pariisin sopimus tulee voimaan tämän vuoden loppuun mennessä. Sopimus hyväksyttiin Pariisissa pidetyssä YK:n ilmastokokouksessa viime joulukuussa.

Sopimuksen on tarkoitus sitouttaa maat toimiin, joilla maailman lämpötilan nousu rajattaisiin selvästi kahden asteen alle ja pyrittäisiin pitämään 1,5 asteessa.

Sopimuksen vahvistaminen sai vauhtia, kun mahtivaltiot Kiina ja Yhdysvallat ratifioivat sopimuksen aiemmin tässä kuussa. Yhdysvallat ja Kiina tuottavat yhdessä noin 40 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä.

Vielä on matkaa

Maiden lukumäärä on siis saavutettu, sillä kaikkiaan 60 maata on osaltaan vahvistanut sopimuksen, mutta päästöjen osalta tavoite ei vielä täyty.

Monet nyt sopimukseen liittyneistä maista ovat pieniä, joten sopimuksessa olevat maat vastaavat tällä erää vasta 47,5 prosentista maailman päästöistä.

Esimerkiksi Venäjä on ilmoittanut, ettei se ei aio nopeuttaa ratifiointia vain muiden maiden tahdissa pysyäkseen. Venäjän presidentin ilmastoneuvonantaja Aleksandr Bredritski sanoi, että Venäjän on vielä otettava askelia kansallisessa lainsäädännössään ennen kuin sopimus voidaan ratifioida.

Lähteet: AFP, Reuters, Tass