1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pohjois-Korean nettisivulista vuoti – jumittaa, täynnä progandaa ja ulkoasu kuin 90-luvulta

Pohjoiskorealaisia nettisivuja voi lukea maan ulkopuolella. Vuotaneen listan perusteella sivustoja on 28.

Ulkomaat
Pohjois-Korean merenkulkuviraston sivut.
Pohjois-Korean merenkulkuviraston sivut.Igmur

Suljetun ja synkän diktatuurin, Pohjois-Korean, tietoverkoista vastaaville viranomaisille tapahtui tiistaina ilmeisesti virhe.

Julkisuuteen pääsi lista 28 pohjoiskorealaisesta internetsivustosta (siirryt toiseen palveluun).

Useimmille sivuille on päässyt diktatuurin ulkopuolelta aikaisemminkin, mutta vastaavaa listaa sivuista ei ole tiettävästi ollut. Sivuilla on propagandaa ja tietoa viranomaisista, mutta muunkinlaista sisältöä.

Nuori mies harjoittelee kymmensormijärjestelmää e-kirjastossa, jossa voi lukea pohjoiskorealaisia kirjoja tietokoneilta sekä käyttää maan sisäistä tietokoneverkkoa.
Nuori mies harjoittelee kymmensormijärjestelmää e-kirjastossa, jossa voi lukea pohjoiskorealaisia kirjoja tietokoneilta sekä käyttää maan sisäistä tietokoneverkkoa.Mika Mäkeläinen / Yle

Listatuilla sivuilla pystyy surffaamaan Pohjois-Korean ulkopuolella, mutta keskiviikkona alkuillasta noin puolet sivuista ei auennut.

Syynä saattoi olla kävijäryntäys lännestä, joka syntyi kun tieto pohjoiskorealaisista sivuista levisi.

– Epäilen, että siellä on lännestä tänään aika paljon kävijöitä. Mietin, että onkohan tällä virheen tehneellä operaattorikaverilla enää pää tallella, toteaa it-asiantuntija ja tietokirjailija Petteri Järvinen.

Osa palvelimista muualla

Pohjois-Korean palvelin on oletettavasti aiemmin ohjelmoitu eväämään pyynnöt, mutta jostain syystä nyt näin ei tapahtunut.

Järvinen arvioi, että palvelimelle on lähetetty nimikysely, jonka jälkeen osoitteet palautuivat kysyjälle.

Pohjois-Korean englanninkielinen turismisivu.
Pohjois-Korean englanninkielinen turismisivu.Igmur

– Siinä on hyvin todennäköisesti sattunut konfigurointivirhe operaattorille, joka on vastannut nimipalvelusta. Se on johtanut siihen, että maan ylimmän tason osoitteet on voitu selvittää ulkopuolelta, hän otaksuu.

Järvinen huomauttaa, että osa palvelimista voi olla muuallakin kuin Pohjois-Koreassa. Ilmeisesti joillekin sivuille on aikaisemmin päässyt lähinnä vain numeerisilla osoitteilla.

Vanhakantaisia ja hitaita sivuja

Useimmat sivut, jotka aukeavat, ovat ulkoasultaan alkeellisia. Lataaminen on hidasta. Suuri osa sivustoista on koreaksi, mutta muutamilta löytyy myös englanninkielistä tekstiä.

Kim Jong-un
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un.Rodong Sinmun / EPA

Tutkijoiden tiedossa useimmat sivut ovat olleet, mutta vuoto antoi nettitarjonnasta kokonaiskuvan.

Kim Il-sungin yliopiston sivut ovat täällä (siirryt toiseen palveluun). Englanninkielinen turismisivu näyttää tältä (siirryt toiseen palveluun). Ja täältä löytyy tietoa merenkulusta (siirryt toiseen palveluun).

Myös vakuutusyhtiön sivut (siirryt toiseen palveluun) ovat englanniksi, tosin viimeinen päivitys vaikuttaa olevan vuodelta 2012.

rodong.rep.kp (siirryt toiseen palveluun) -niminen sivusto kirjoittaa propagandaa maan johtajan Kim Jong-unin vierailuista ja puheista.

On myös viranomaisten ja oppilaitosten sivuja sekä uutissivustoja.

Kaaduksissa olleelta cooks.org.kp (siirryt toiseen palveluun) -sivulta pitäisi löytyä ruokareseptejä. Lisäksi pitäisi olla olemassa jonkinlainen pohjoiskorealainen ystäväpalvelu.

Pjongjangin lastenpalatsissa eliitin lapsia kouluikäisiä lapsia opetetaan digitaalisessa kuvankäsittelyssä. Internetiin heitä ei kuitenkaan päästetä.
Pjongjangin lastenpalatsissa eliitin kouluikäisiä lapsia opetetaan digitaalisessa kuvankäsittelyssä. Internetiin heitä ei kuitenkaan päästetä.Mika Mäkeläinen / Yle

Internetiin pääsee vain pieni eliitti

Internettiin pääsee Pohjois-Koreassa vain hyvin pieni eliitti. Osa nettisivuista on ehkä myös maan ulkopuolella asuvien pohjoiskorealaisten käytössä.

Pohjois-Korean intranet eli sisäinen tietoverkkoverkko on huomattavasti laajempi. Intranetissa on arvioiden mukaan jopa 5 000 sivustoa.

Kwangmyong-nimellä tunnetussa tietoverkossa on nykyisin myös suuremmalle yleisölle tarkoitettuja palveluita.

Lue seuraavaksi