YK patistaa jäsenmaita antibioottisotaan ja lääketehtaita kehittämään uusia antibiootteja

YK on tänään järjestänyt harvinaisen erityiskokouksen antibioottiresistanssin takia. Antibiooteille vastustuskykyisten mikrobien arvioidaan tappavan vuosittain jo 700 000 ihmistä, ja luvun uskotaan nousevan rajusti.

Uutisvideot: WHO varoittaa: Antibiootit eivät enää pure
Uutisvideot: WHO varoittaa: Antibiootit eivät enää pure

YK:n yleiskokouksen yhteydessä järjestettävä erityiskokous patistaa jäsenmaita rajoittamaan ja säätelemään antibioottien käyttöä. Väärin tai turhaan syödyt lääkekuurit lisäävät virusten, sienten ja bakteerien kykyä muuntautua lääkkeelle vastustuskykyisiksi.

Lääkefirmoja puolestaan kannustetaan kehittämään uusia antibiootteja. Lyhytkestoiset kuurit eivät ole kovin tuottoisia yrityksille, siksi antibioottitutkimus ei ole viime vuosina merkittävästi edennyt.

Kokous hyväksyy terveysministerien viime vuonna laatiman toimenpideohjelman. Ohjelma tunnustaa antibioottiresistanssiongelman laajuuden ja kehottaa jäsenmaita satsaamaan resursseja antibioottien kehittämiseen ja käytön valvontaan. Jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa raportoida omista toimistaan.

Tutkimukseen pyritään keräämään vuoteen 2020 mennessä kaksi miljardia dollaria eli noin 1,8 miljardia euroa. Summasta on kasassa jo noin 700 miljoonaa euroa.

Vuonna 2050 tavalliset taudit tappavat jo enemmän kuin syöpä

Tällä hetkellä arvioidaan, että maailmassa kuolee vuosittain 700 000 ihmistä antibiooteille vastustuskykyisten mikrobien aiheuttamiin tauteihin.

Määrä on rajussa kasvussa. Pari vuotta sitten tehty brittitutkimus arvioi, että tavallisiin tauteihin – joita siis aiemmin on parannettu antibiootein –  kuolee vuonna 2050 enemmän ihmisiä kuin syöpiin.

Maailmanlaajuisesti kulut olisivat valtavat, Maailmanpankin mukaan ne vastaisivat vuoden 2008 maailmanlaajuisen taloustaantuman aiheuttamia kustannuksia.

YK on järjestänyt terveysaiheiden erityiskokouksen vain kolmasti aiemmin: vuonna 2001 Aidsista, vuonna 2011 kroonisista, ei-tarttuvista taudeista ja vuonna 2014 Ebolasta.