Kirjasto kuuluttaa: Pistetään kotiseutumuistot jakoon

Vanha valokuva, postikortti tai vaikka ravintolan ruokalista ovat kotiseutumuistoja ja kulttuurihistorian palasia. Tällaisia muistoja kerätään nyt talteen Hämeenlinnan seudulla.

Hämeenlinna
Kaksi naista tutkii pientä valokuva-albumia
Hymy Laine (vas.) toi Hämeenlinnan pääkirjastoon valokuvan, joka skannattiin ja julkaistaan myöhemmin Häme-Wikissä. Muiston otti vastaan kirjastossa Jaana Käki.Tiina Kokko / Yle

Vanha valokuva vaikka Aulangolta, päiväkirjamerkintä Verkatehtaaseen liittyen, dokumentti Hauholle asutetuista karjalaisista, negatiivi kuvasta, joka kertoo sahdin valmistuksesta Lammilla, muistoja Hattulan kirjastosta tai vaikka pääsylippu nuoruutesi Janakkalasta.

Erilaisia "paperisia muistoja" omasta kotiseudusta, eletystä elämästä niin arjessa kuin juhlassa sopii kiikuttaa näytille Hämeenlinnan seudun kirjastoihin Muistot jakoon -tapahtumakiertueen yhteydessä.

Oli kyseessä sitten kirje, postikortti, valokuva, vanha matkailuesite tai mikä tahansa, joka kertoo oman kotiseudun menneisyydestä – kaikki käy.

– Ihan mitä vaan, mitä laatikoista löytyy. Kuvat tuntuvat tällä hetkellä olevan asia, mikä kovasti kiinnostaa. Niitä toivotaan – vanhoja valokuvia – mutta tietysti myös muuta. Jos löytyy vaikka ravintoloiden ruokalistoja tai pääsylippuja tai mitä tahansa tämäntyyppistä materiaalia, niin otamme niitä mielellämme vastaan, sanoo Hämeenlinnan pääkirjaston johtava informaatikko Jaana Käki.

Muistoon liittyy usein myös tarina

Dokumentit skannataan digitaaliseen muotoon ja julkaistaan myöhemmin Häme Wiki -verkkotietokannassa (siirryt toiseen palveluun). Näin muutkin pääsevät kiinni helposti kotiseudun muistoihin.

Kädessä albumi, jossa mustavalkokuva naisesta lapsen kanssa talvella
Mustavalkokuvassa on Anna Laine poikansa kanssa. Laine piti pianoliikettä Hämeenlinnassa 1900-luvun alkupuolella. Kuvan anoppinsa anopista toi kirjastolle Hymy Laine.Tiina Kokko / Yle

Myös esineitä sopii tuoda kirjastoon. Ne voidaan kuvata ja kuvat edelleen skannata verkkoon jaettavaksi.

Muistoihin kuuluu usein myös oleellisena osana tarina. Sekin kirjataan kirjastovierailulla ylös.

Käki kertoo, että toiveissa on tallentaa asioita, jotka herättävät keskustelua ja muistoja myös muissa ihmisissä.

– Niissä, jotka katselevat näitä kuvia tai lukevat niitä tarinoita, tarkentaa Käki ja viittaa verkkojulkaisuun.

– Ja sellaisia tarinoita juuri, joita ei muista julkaisuista löydy.

Kirjastotkin keräävät kulttuuriperintöä

Muistoja otetaan vastaan Hämeenlinnan pääkirjastossa, Hauhon, Lammin, Janakkalan ja Hattulan kirjastossa tiettyinä päivinä. Aikataulut ja aiheet voi käydä tarkistamassa Vanamo-kirjastojen verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Jos paikalle ei pääse tapahtumapäivinä, niin silloin kannattaa olla yhteydessä kirjastoon ja sopia henkilökohtainen aika muiston tallentamiseen.

– Kirjastollahan on perinteisesti ollut kulttuuriperintöä keräävä rooli museoiden ja arkistojen rinnalla. Toisaalta digitalisaatio on myös sellainen asia, mikä on pinnalla ja tulee olemaan. Tällä tavalla pyritään keräämään näitä meidän alueen asukkaiden kotiseutumuistoja, digitoida niitä ja saattaa muidenkin iloksi ja hyödyksi.

Häme-Wikin sisältö on tällä hetkellä painottunut tietoon. Nyt on mahdollisuus täydentää verkkojulkaisua myös tarinoilla. Näin kulttuuriperintöä tallentuu myös jälkipolville.