Kerrostaloyhtiö hankki aurinkovoimalan: "Tämä on talous- ja ympäristöteko"

Uusi voimala kattaa noin viidenneksen kerrostalon yleisten tilojen sähkönkulutuksesta. Asuntoihin itsetuotettua sähköä ei vielä mene.

Lappeenranta
aurinkovoimala, katto, aurinkovoima, aurinkopaneeli, taloyhtiö, Jorma
Kalle Schönberg

Yhä useammat omakotitaloasujat hankkivat oman aurinkosähköjärjestelmän taloonsa. Kerrostalojen asunto-osakeyhtiöt ovat hankkineet aurinkojärjestelmiä paljon vähemmän.

– Kysymys on koko Suomessa vain 10–20 kerrostalosta, aurinkojärjestelmiä toimittavan GreenEnergy Finland -yhtiön tekninen myynti-insinööri Juho Ylönen arvioi.

Yhtiö on juuri toimittanut aurinkovoimalan asunto-osakeyhtiö Luminalle Lappeenrannan keskustaan. Asentaminen käy nopeasti.

– Siihen menee tyypillisesti 2–3 päivää tällaisessa kohteessa, Ylönen kertoo.

Kerrostaloyhtiön hallituksen puheenjohtajan Jorma Grönlundin mukaan järjestelmän hankinnan ratkaisi kaksi asiaa.

– Tämä on talous- ja ympäristöteko, Grönlund tiivistää.

Pankkitallennusta parempi sijoitus

5,2 kilowatin piikkitehon voimalaitos kattaa noin viidenneksen kiinteistöyhtiön sähkönkulutuksesta vuodessa. Ajoittain yhtiö voi myös myydä sähköä sähköyhtiölle.

Voimalaitos alkaa myös heti tuottaa säästöä osakkaille.

– Nythän kiinteistösähkölasku pienenee. Se vaikuttaa jokaiseen osakkaaseen, Grönlund sanoo.

Säästöä alkaa tulla heti, koska asunto-osakeyhtiö on rahoittanut vajaan 10 000 euroa maksaneen aurinkojärjestelmän yhtiölle kertyneillä säästöillä. Osakkaiden mielestä rahat oli järkevämpää käyttää aurinkovoimalaan kuin pitää pankissa.

– Pankeiltahan ei saa nykyään juuri mitään korkoa. Olemme laskeneet, että tässä me saamme näille rahoille korkoa, Grönlund huomauttaa.

Aurinkovoimala maksaa myös itsensä takaisin vähitellen. Sen jälkeen sen tuottama sähkö on käytännössä ilmaista, koska järjestelmien käyttöikä ja huoltovarmuus on hyvä.

– Realistisesti järjestelmä maksaa itsensä takaisin 12–16 vuodessa, Grönlund arvioi.

Lisää paneeleita

Tällä hetkellä aurinkosähköjärjestelmä tuottaa sähköä vain asuntoyhtiön yhteiseen kulututukseen. Tulevaisuudessa yhtenä mahdollisuutena on lisätä paneeleita katolle ja tarjota sähköä myös osakkaiden kulutukseen.

– Tavoitteena on, että tulevaisuudessa voi vielä keittää aamukahvit suoraan aurinkosähköllä, Grönlund sanoo.

22.9.2016 kello 15.17 korjaus GreenEnergy Finlandin kirjoitusmuotoon.