Hyppää sisältöön

Niinistö YK:n yleiskokouksessa: Ääriliikehdintä on pysäytettävä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti rasismin ja väkivaltaisten ääriliikkeiden uhkan esiin puheessaan YK:n yleiskokouksessa ja vaati "tuhoisien ideologioiden" pysäyttämistä.

Uutisvideot: Presidentti Niinistön puhe YK:n yleiskokouksessa
Uutisvideot: Presidentti Niinistön puhe YK:n yleiskokouksessa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on nostanut väkivaltaisten ääriliikkeiden nousun esiin puheessaan YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa. Niinistö painotti, että sisäänpäinkääntynyt kansallismielisyys ja rasismi aiheuttavat uhkia maailmassa.

– Ahdasmielinen nationalismi, rasismi ja väkivaltainen ääriliikehdintä ovat nousussa. Nämä tuhoisat ideologiat on pysäytettävä, Niinistö sanoi.

"Rajoista voi tulla ylitsepääsemättömiä muureja"

Niinistö ilmaisi huolensa Syyrian ja Irakin aseellisten konfliktien vaikutuksista niin sodan jaloissa eläviin siviileihin kuin kauaskantoisemmin Eurooppaan ja Suomeen.

– Euroopan yhteiskunnat ovat myötätuntoisia, mutta niihin kohdistuu kova paine. Niillä on rajalliset mahdollisuudet pitää huolta turvapaikanhakijoista ja heidän kotoutumisestaan vastaanottavaan yhteiskuntaan tai tarjota humanitaarista apua ulkomaille, Niinistö sanoi.

Niinistö peräänkuulutti yhteisiä maailmanlaajuisia ratkaisuja niin rajojen valvontaan kuin suojelun tarpeessa olevien auttamiseksi ja heidän oikeuksiensa turvaamiseksi.

– Tähän tarvitaan visiota, rohkeutta ja johtajuutta. Vaihtoehto on synkkä, sillä rajoista voi tulla ylitsepääsemättömiä muureja myös niille, jotka ovat oikeutettuja pakolaisasemaan, Niinistö sanoi.

Erityisen tärkeää Niinistön mielestä olisikin ponnistella ihmisiä liikkeelle ajavien syiden ratkaisemiseksi kansainvälisen yhteisön vaikutuksella ja paikallisella tasolla.   

Niinistö nosti lisäksi esiin Suomelle tärkeää tavoitetta sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisestä. Hän sanoi Suomen olevan tyytyväinen siihen, että YK:n pääsihteerin paikasta kilpailee useita naisehdokkaita.