1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. cheerleading

Cheerleading on muutakin kuin "pompomien" heiluttelua ja jenkkihymyjä

Cheerleading -harjoituksissa ei hienostella meikeillä ja hepenillä, vaan treenataan kurinalaisesti. Suomen pohjoisin kilpajoukkue on Rovaniemeltä.

cheerleading
Kun Jerry Salokangas aloitti cheerleadingin, hän oli joukkueen ainoa poika.
Kun Jerry Saarikangas aloitti cheerleadingin, hän oli joukkueen ainoa poika. Nyt heitä on kaksi.Maija-Liisa Juntti / Yle

Permanto tömisee Suomen pohjoisimman cheerleading-joukkueen treeneissä Rovaniemellä. Välillä päälimmäisenä pyramidissa oleva tippuu alas pelottavan näköisesti. Sitten kuuluu taputuksia, kun joku onnistuu tekemään vaikean sarjan puhtaasti. Kurinalaisuus, joukkuehenki ja luottamus ovat tärkeitä, kun harjoitellaan stuntteja.

– Stuntit ovat erilaisia nostoja ja heittoja ja pyrtsit kuuluvat niihin myös, Veera Salo selostaa.

19-vuotias Salo on harrastanut cheerleadingiä seitsemän vuotta. Monipuolinen joukkuelaji on tuonut mukanaan nipun hyviä ystäviä ja Veera on myös valmentaja-Miian tyttären kummitäti.

Veera Salon joukkue Ice Breakers treenaa neljä kertaa viikossa.
Veera Salon joukkue Ice Breakers harjoittelee neljä kertaa viikossa.Maija-Liisa Juntti / Yle

Yli 16-vuotiaiden Ice Breakers-joukkueessa harjoittelee Veeran lisäksi parikymmentä naista ja kaksi miestä. Ylistarosta Rovaniemelle muuttanut Jerry Saarikangas tuli Lappiin mäkihyppy-harrastuksen perässä. Hyppytaustasta on ollut yllättäen hyötyä cheerleadingissä.

– Kehonhallinta on aika hyvällä tasolla ja ponnistuksissa pompusta on hyötyä, Jerry sanoo.

Ennakkokäsitys cheerleadingistä on lähinnä se bimbotanssihässäkkä.

Harrastajamäärät kasvussa

Lapissa kilpacheerleadingiä voi harjoitella Rovaniemellä ja Kemissä, jonne perustettiin vastikään uusi joukkue. Rovaniemellä Arctic Cheer All-Starin riveissä treenaa liki 80 eri-ikäistä cheerleaderiä ja harrastajamäärät ovat kasvussa.

Rovaniemeläisseuran pitkäaikainen aktiivi ja kilpajoukkueen valmentaja Miia Norvapalo suhtautuu lajiin intohimoisesti. Hän lopetti työt kosmetologina ja satsaa nyt lajin kehittämiseen Lapissa.

– Kun ennakkokäsitys cheerleadingistä on lähinnä se bimbotanssihässäkkä, niin ihmiset ei halua edes yrittää. Mutta junnuikäiset ovat nähneet sosiaalisesta mediasta ja Youtubesta, mitä tämä oikeasti on. Sieltä nuoristahan kaikki lähtee, Norvapalo iloitsee.

Arctic Cheer All-Star hakee uusia harrastajia eri ikäryhmiin. Syksyllä alkaa uusi aloittelijoiden ryhmä sekä vanhemmille suunnattu joukkue.

Valmentaja Miia Norvapalolle joukkue on kuin toinen perhe. Aurora-tyttären kummitätikin löytyi Ice Breakersin riveistä.
Valmentaja Miia Norvapalolle joukkue on kuin toinen perhe. Aurora-tyttären kummitätikin löytyi Ice Breakersin riveistä.Maija-Liisa Juntti / Yle

Dokumentti Suomessa ensi-iltaan

Arctic Cheer All-Star kilpajoukkueesta valmistunut dokumentti Cheer Up esitettiin Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleilla syyskuussa 2016. Kanadalainen dokumentin tekijä Christy Garland seurasi joukkuetta kolme vuotta.

Ylen haastattelema Garland toivoo, että katsojat näkisivät saman minkä hänkin näkee: sen, että dokumentissa kuvatut nuoret saavat harrastukseltaan paljon, saivatpa he toiminnastaan mitaleja tai eivät.

– Cheerleading on raskasta maa- ja ilma-akrobatiaa. Vaatii valtavasti luottamusta antaa joukkuekavereidesi heittää sinut ilmaan ja uskoa siihen, että he ottavat sinut kiinni.

Cheer Up-dokumentin Suomen laajuinen ensi-ilta on 28.10.

Lue seuraavaksi