Akava päätti irtautua ay-järjestöjen yhteisestä Brysselin lobbaustoimistosta

Akava vetäytyy Finunionsin toiminnasta ja Palkansaajien tutkimuslaitos PT:n rahoitus saattaa vaihtua jatkossa suoraan tutkimusrahoitukseen.

politiikka
Sture Fjäder
Sture FjäderJarno Kuusinen / AOP

Korkeasti koulutettujen keskusjärjestö Akava on tänään päättänyt irtautua kolmen palkansaajajärjestön yhteisestä lobbaustoimistosta Brysselissä. Vuonna 1991 perustettu Finunions -lobbaustoimisto pyöri SAK:n, STTK:n ja Akavan voimin. Nyt Akava katsoo, että toimistosta ei ole enää hyötyä sen jäsenien edunvalvonnassa.

Lobbaustoimiston johtaja valitaan kahden vuoden välein aina eri keskusjärjestöstä. Vuodenvaihteessa johtajavuoro osuisi Akavalle.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder korostaa hallituksen kokouksen jälkeen, että päätöksestä huolimatta Akavan työ EU-asioissa jatkuu suorin kontaktein sekä yhteistyössä kansainvälisten järjestöjen kanssa.

Ei päätöstä Palkansaajien tutkimuslaitoksesta

Kokouksessa keskusteltiin myös Akavan Palkansaajien tutkimuslaitokselle maksaman rahoituksen tulevaisuudesta, mutta päätöksiä ei vielä tänään tehty.

Akava toivoo saavansa vuosittaisella 273 000 euron PT:n jäsenmaksulla enemmän akavalaisia hyödyttävää tutkimusta. Vaihtoehtona Akava selvittää panostamista suoraan omaan tutkimustoimintaan esimerkiksi yliopistoilta, ammattikorkeakouluilta ja tutkimuslaitoksilta tutkimuksia ostamalla. Päätöksiä PT:n suhteen tehdään Fjäderin mukaan lokakuun alussa.

Riippumatonta taloustieteellistä tutkimusta tekevä PT on toiminut vuodesta 1971 asti. Sen toimintaa ylläpitää kannatusyhdistys, johon kuuluvat SAK, Akava ja STTK jäsenliittoineen.

Fjäder ei lähtenyt tiedotustilaisuudessa arvailemaan muiden palkansaajajärjestöjen reaktioita Akavan päätöksiin, mutta toivoi, että Akavan toiminta ei aiheuttaisi välien rikkoontumista.

Yhteistyö STTK:n ja Akavan välillä on ollut julkisuudessa olleiden tietojen mukaan takkuista jo ennen tämän päivän päätöksiä.

Akavaa on syytetty (siirryt toiseen palveluun) STTK:laisten liittojen aggressiivisesta kalastelusta omiin riveihinsä sen jälkeen, kun SAK ja STTK aloittivat neuvottelut uuden suurjärjestön perustamisesta vuonna 2014. Yhdistymisneuvottelut karahtivat kiville kesällä. Osa ay-johtajista piti Akavaa osasyyllisenä hankkeen epäonnistumiseen.