SAK: Akavan päätös ei tunnelmaa paranna

Ei jää arpea, mutta kipristys iholla tuntuu kyllä, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa Akavan yllätyslähdöstä EU-yhteistyöstä.

Kotimaa
Jarkko Eloranta
Jarkko ElorantaJyrki Hara / Yle

Jarkko Eloranta sanoo, että korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavan päätös lähteä kolmen palkansaajajärjestön, Akavan, STTK:n ja SAK:n yhteisestä EUn toimistosta, Finunionsista, tuli yllätyksenä. Vaikka nyt harmittaa, Eloranta ei usko Akavan luopumisen jättävän suurta arpea järjestöyhteistyöhön.

– Ei nyt ehkä arpea jää, mutta kipristys iholla tuntuu kyllä.

Eloranta olisi toivonut Akavan keskustelevan kumppanijärjestöjen kanssa, mistä sen tyytymättömyys kumpuaa, ja olisiko yhdessä vielä voitu jotain tehdä.

Eloranta sanoo SAK:n pohtivan lähitulevaisuudessa STTK:n kanssa, miten järjestöjen EU-edunvalvonta jatkossa järjestetään.

"Itse kukin pohtii, miten yhteistyötä tulevaisuudessa tehdään"

Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin ilmoitus, että yhteistyö muiden palkansaajajärjestöjen kanssa jatkuu muissa toiminnoissa, kirvoittaa Elorannalta kitkerähkön kommentin.

– Yhteistyö tietysti on sellaista, että siihen tarvitaan vähintään kaksi osapuolta. Pelkkä Akavan ilmoitus, että he tekevät yhteistyötä, ei riitä. Varmasti tässä itse kukin pohtii, miten tätä palkansaajakeskusjärjestöjen yhteistyötä tulevaisuudessa tehdään ja millä alueilla sitä tehdään.

Eloranta sanoo kuitenkin, ettei järjestöllinen eripura saa vaikuttaa tärkeimmässä, eli jäsenistön edunvalvonnassa.

– Iso kuva on pidettävä kirkkaana mielessä. Koitamme miettiä varsinkin ne kohdat, joissa palkansaajien etu on sellainen, että meidän kannattaa sitä yhdessä viedä eteenpäin. Siiihen työhön järjestölliset eriseuraisuudet eivät saa vaikuttaa. Mutta eihän tämä tunnelmaa paranna, Eloranta myöntää.

Akava päättää 5. lokakuuta, jatkaako se kolmen palkansaajajärjestön yhteisen tutkimuslaitoksen PT:n rahoittamista.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on maamme suurin palkansaajakeskusjärjestö. Se edustaa 20 ammattiliittoa ja noin miljoonaa palkansaajaa. SAK:laiset liitot solmivat työehtosopimuksia teollisuudessa, julkisella sektorilla, kuljetuksessa sekä yksityisissä palveluissa ja kulttuurialalla.