Porissa väännetään kättä verojen korottamisesta

Porin puolueilla on erilaiset käsitykset verojen korottamisen tarpeellisuudesta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Porin puolueet ovat eri linjoilla siitä, pitäisikö kaupungin veroastetta nostaa ensi vuodeksi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Vasama (kok.) sanoo pitävänsä veronkorotusta mahdollisena mutta nurinkurisena vaihtoehtona. Hän korostaa, että kuntien ei pitäisi nostaa veroja nyt, kun valtio pyrkii pienentämään verotusta kilpailukykysopimuksen nollapalkankorotusten vastapainona.

–  Samaan aikaan, kun maan hallitus yhdessä opposition, erityisesti SDP:n kanssa on tehnyt ison veroratkaisun, olisi epäloogista, että kunnissa nostettaisiin veroja. Kikyn lähtökohtana ja toteutumisen perusteena on ollut veropaketti, joka lisää ostovoimaa. Tätä ei ole järjellistä kunnissa veronkorotuksella heikentää, Vasama sanoo.

Vasaman puolueen kokoomuksen valtuustoryhmän johtaja Bia Kaski katsoo, että veroastetta ei tarvitse nostaa, kunhan Pori löytää muita ratkaisuja säästöjen saamiseksi.

Maltillisia korotuksia?

Muissa valtuustoryhmissä on enemmän valmiutta nostaa Porin kunnallisveroa.

SDP:n valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Arja Laulainen sanoo SDP:n olevan valmis verojen korotukseen, jos muu ei auta. Hän korostaa veronkorotusten oikeudenmukaista luonnetta. Myös vasemmistoliiton Raisa Ranta pitää verojen korottamista reilumpana vaihtoehtona kuin esimerkiksi palvelumaksujen nostamista.

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Tommi Salokangas sanoo, että puolueen valtuustoryhmä on valmis maltilliseen verojen korotukseen. Vihreiden Anne Liinamaa muistuttaa, että korotus on tehtävä valtuustosopimuksen määräämissä rajoissa.

Keskustan Raija Koskiranta sanoo, että korotusta voidaan harkita, jos talouden tasapainotus sitä vaatii. Kristillisten Simo Korpela on sitä mieltä, että verojen korottamattomuuden seuraukset voivat olla korottamista pahemmat.

Budjetti käsittelyyn pikapuoliin

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen esittelee lähiaikoina kaupungin ensi vuoden talousarvioesityksen, joka lähtee ensin kaupunginhallituksen ja sitten kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Poliitikoilla on mahdollisuus muuttaa esityksen sisältöä.

Pori on viimeksi nostanut kunnallista tuloveroprosenttia kaksi vuotta sitten. Veroaste on tällä hetkellä 19,75 %.

Jos Pori ei ensi vuonna korota veroja eikä päädy lomauttamaan – puolueet suhtautuvat tämän vuoden kaltaisiin lomautuksiin Ylen kyselyn mukaan kielteisesti – säästöjä on etsittävä muualta. Kaupunki kattaa tänä vuonna lomautuksilla miljoonien eurojen alijäämää.

Joissakin hallintokunnissa on jo esitetty epäilyjä, että budjetti saattaa olla liian optimistinen. Esimerkiksi teknisessä palvelukeskuksessa voi olla taas edessä työpulaa, jos työntekijöille ei ole osoittaa työkohteita niukkojen investointimäärärahojen takia.