Linja-auton kokoisia pupuja ja nelimetrinen metso – Valon kaupunki säväyttää Jyväskylässä

Australialaisen valotaiteilija Amanda Parerin viisi valaistua jättiläispupua ovat saapuneet maailmankiertueellaan Jyväskylään. Jopa seitsemän metrin korkeuteen nousevat puput nousevat pääosaan tämän syksyn Valon kaupunki –tapahtumassa.

Australialaisen Amanda Parerin jättiläispuput saivat kansan liikkeelle. Kuva: Rami Saarikorpi

Parerin ällistyttävä Intrude –teoskokonaisuus on kiertänyt maailman metropoleissa Tokiosta New Yorkiin. Jyväskylässä viisi pupua asettuu Kirkkopuistoon kolmeksi päiväksi 22.-24. syyskuuta. Istuvan pupun korkeus on yli seitsemän metriä. Makaavalla pupulla on linja-auton mitta - 13 metriä. Puput loistavat puistossa torstaista lauantaihin kello 20–24.

Amanda Parerin ärhäkät ja lyhytaikaiset taideteokset tutkivat luontoa, sen haurautta ja ihmisten roolia luonnossa. Parerin näyttävät jättiolennot ovat ikään kuin jäädytetty kummittelemaan kuhunkin elinympäristöön. Sydneystä kotoisin oleva Parer asuu nykyisin Tasmaniassa. 

Kirkkopuistossa avataan torstai-iltana myös Kirkkopuisto Photo Annual –valokuvanäyttely. Tämän vuoden residenssivalokuvaajana on ranskalainen Laurent Chéhère. Kauppakadulla Taidemuseon edessä Jussi Heikkilän jyhkeä veneveistos on saanut myös hehkuvan valaistuksen.

Jättimetso Tourulassa

Jättipupujen lisäksi Valon kaupunki tarjoaa jättimetson. Kansalaiskeskus Mataran pihalle on lennähtänyt neljä metriä korkea Ukkometso. Idean suuresta maakunnan tunnuslinnusta sai Tomi Poikola Suomen Jouluvalo Oy:stä. Valotaiteilija Jari Antila innostui ideasta ja viime kesänä Nokian Pinsiössä rakentui jättimetso sata vuotta vanhoista ruostuneista kattopelleistä. Antilaa avustivat urakassa Kaapo Manninen ja Antti Kares.

Ukkometso painaa liki 700 kiloa ja sen sisään on asennettu yhteensä 2100 ledlamppua.

– Silmiin kokeiltiin ensin punaisia valoja, mutta se näytti liian hurjalta. Lopulta päädyttiin sinisiin silmiin, kertoo Toimi Poikola.

Valon kaupunki –tapahtuma järjestetään Jyväskylässä yhdennentoista kerran. Tapahtumaan on saatu mahdutettua lähes 40 valoinstallaatiota ja oheistapahtumaa.

Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Valoa myös Korpilahdelle

Korpilahden keskusta liittyy lauantaina ensi kertaa valotapahtumaan. Luvassa on Simo Heikkilän ja Seppo Uuranmäen valoinstallaatio satamassa, ympäristövalaistus Vanhalla Myllyllä ja valoinstallaatio Synninpolulla. Guerrilla Lighting -valosissit iskevät Korpilahden keskeisiin kohteisiin, jolloin muutama rakennus saa uuden ilmeen hetkeksi valon keinoin.

Tourujoen perinteinen Valo virtaa järjestetään Kinakujan ja Nahkurin siltojen ympäristössä. Monipuolinen ympäristötaideteoskokonaisuus ja valoinstallaatiot ovat nähtävillä torstaista lauantaihin.

Viides Tourujoen Yö levittäytyy tänä syksynä Kansalaistoiminnankeskus Matarasta myös Kankaalle lauantaina.  Humanistinen ammattikorkeakoulu,  Jyväskylän ammattiopisto, Jyväskylän aikuisopisto ja Kangas toteuttavat yhteisesti  Loistava Kangas - avajaiset.

Sari Linnan valoteos Piru vie löytyy Nahkurin sillan kupeesta. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Valotaidepajoja Kankaalla ja Matarassa

Valotaiteen ihastelun ohella yleisöllä on mahdollisuus tehdä omin käsin valotaidetta.

Kankaan Pergamenttihallissa järjestetään lauantaina UV-maalaustyöpaja. Taiteilija Riikka Maria Partanen opastaa tekemään maalauksen paperille, kankaalle tai nahalle. Työt esitetään Pimeässä taidenäyttelyssä samana iltana ja osallistujat saavat oman teoksensa itselleen. Ilmainen työpaja on suunnattu yli seitsemän vuotiaille.

Matarassa sekä lapset että aikaiset voivat tehdä lumoavia revontuliasetelmia ja piirtää valojuovia pienillä led-valaisimilla. Jukka Laineen vetämä Revontulia ja valomaalauksia –valopaja pyörii lauantaina kello 18-21.30.

Mataran takapihalla Tuomas Pynnösen terästeos Silmu vaihtaa väriä verkkaisesti. Kuva: Arvo Vuorela / Yle