Pohjoismaat ovat huolestuneita Unkarin asenteesta pakolaisiin

Pohjoismaat vaativat EU:ta tekemään jotakin Unkarin haluttomuudelle vastaanottaa turvapaikanhakijoita Dublinin sopimuksen mukaisesti.

Ulkomaat
Kymmenen miehen joukko pellolla sadeasusteissa.
Nämä turvapaikanhakijat olivat heinäkuuussa syömälakossa, jonka tarkoituksena oli painostaa Unkaria avaamaan Serbian vastainen rajansa.Zoltan Balogh / EPA

Pohjoismaat ovat ilmaisseet yhteisen huolensa Unkarin turvapaikanhakijapolitiikasta. Uutistoimisto AFP on saanut käsiinsä kirjeen, jossa viisi Pohjoismaata vaativat EU:ta tekemään jotakin Unkarin haluttomuudelle vastaanottaa turvapaikanhakijoita Dublinin sopimuksen mukaisesti.

Unkari on oikeistokonservatiivisen pääministerin Viktor Orbanin johdolla kieltäytynyt ottamasta vastaan pakolaisia, joille Unkari on ollut ensimmäinen EU:hun tulomaa. Maa on myös kieltäytynyt vastaanottamasta EU-maille jyvitettyjä pakolaisia.

Unkari on saanut kritiikkiä myös muilta EU-mailta. Aiemmin syyskuussa Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn sanoi, että Unkarin on lopetettava EU:n demokraattisten arvojen rikkominen ja turvapaikanhakijoiden kohteleminen kuin "eläiminä".

Unkarissa järjestetään ensi kuun alussa kansanäänestys siitä, hyväksyykö kansa EU:n päätöksen sijoittaa turvapaikanhakijoita jäsenmaihin ilman kansallisten parlamenttien hyväksyntää.

Lähteet: AFP