Facebookin perustaja antaa 2,7 miljardia euroa terveyden edistämiseen

Mark Zuckerberg ja hänen vaimonsa Priscilla Chan haluavat hävittää taudit vuosisadan loppuun mennessä. 

terveys
Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg ja vaimo Priscilla Chan.
Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg ja vaimo Priscilla Chan.EPA/ANDREW GOMBERT

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg haluaa hävittää kaikki sairaudet tämän vuosisadan aikana. Tavoitteena on parantaa, ehkäistä ja hoitaa taudit.

Tätä varten Zuckerberg ja hänen vaimonsa, lastenlääkäri Priscilla Chan aikovat lahjoittaa kolme miljardia dollaria eli noin 2,7 miljardia euroa perustutkimukseen ja uusien tutkimusvälineiden kehittämiseen.

San Franciscoon perustetaan muun muassa uusi tutkimuskeskus, jossa tutkijat ja insinöörit tekevät yhteistyötä. Keskushankkeelle myönnetään 600 miljoonaa dollaria eli noin 538 miljoonaa euroa seuraavan vuosikymmenen aikana. Tavoitteena on kehittää uusia välineitä, testejä, rokotteita ja keinoja tarttuvia tauteja, kuten HIV, ebola ja zika-virus vastaan.

Zuckerbergin mukaan tiede ja lääketiede ovat tehneet nopeita edistysaskeleita viimeisten 50 vuoden aikana, muun muassa hävittämällä isorokon ja poistamalla polion lähes kokonaan.

Tällä hetkellä neljä sairautta aiheuttaa suurimman osan kuolemista. Ne ovat syöpä, sydänsairaudet, tartuntataudit ja neurologiset sairaudet, hän kirjoittaa Facebook-sivullaan.

– Voimme torjua niitä kaikkia oikealla toiminnalla, hän sanoi.

Lähteet: AP, AFP, Reuters