Näin rauhoitat kiihtyneen henkilön puhejudolla

Puhejudossa tärkeää on kuunteleminen, kertoo kouluttaja Totti Karpela.

Kotimaa
Ylen aamu-tv: Rauhoita raivostunut puhumalla
Ylen aamu-tv: Rauhoita raivostunut puhumalla

Nykyihminen kykenee ärsyyntymään monenlaisesta asiasta. Mediassa on puhuttu someraivosta, rattiraivosta ja jopa kassakapulan käytön on kerrottu nostavan joillakin tunteet pintaan.

Miten kannattaa toimia, kun löytää itsensä tilanteesta, jossa tunteet ovat syystä tai toisesta kuumentuneet?

Tappeluun ja jankkaamiseen lähtemisen sijaan aamu-tv:ssä vieraillut kouluttaja Totti Karpela suosittelee puhejudoa. Yhdysvalloissa 60-luvulla kehitetyn puhejudon periaatteena on rauhoittaa kiihtynyt ihminen myötäilemällä hänen tuntemuksiaan.

– Korostaisin, että vaikka puhutaan puhejudosta, niin vastapuoli puhuu ja rauhoittelija käyttää pehmeää tietä, sitä judoa, Karpela painottaa.

Rauhoittelutilanteet ja konfliktit ovat aina erilaisia riippuen siitä, ovatko osapuolina kaksi siviiliä, asiakaspalvelija ja asiakas tai vaikkapa vanhempi ja teini-ikäinen lapsi. Perusmekaniikat toimivat kuitenkin samalla tavalla joka tilanteessa, Karpela toteaa.

Ja perusmekaniikka on seuraavanlainen:

1. Huomioi tunteet

Kiihtyneelle ihmiselle tärkeää, että hänen tunnetilansa otetaan huomioon. Esimerkiksi sanomalla, että "kuulostaa siltä, että olet pettynyt".

– Jonka jälkeen tämän ihmisen ei tarvitse enää korostaa sitä tunnetilaansa, koska se on jo tiedostettu, Karpela sanoo.

2. Kuuntele

– Kuuntelulla on hyvin suuri merkitys.

3. Positiivinen viesti

Kuuntelun jälkeen on hyvä antaa positiivista palautetta ja esimerkiksi kertoa, että asian esille nouseminen oli hyvä asia.

4. Ratkaisuehdotus

Lyhyessäkin rauhoittelutilanteessa olisi Karpelan mukaan tärkeää tuoda lopuksi esille jonkilainen ehdotus siitä, miten asian kanssa jatketaan tai miten asia ratkaistaan.

Konfliktia ei siis kannata alkaa ratkaisemaan faktat edellä, vaan tunnepuoli pitää ratkaista ensin. Samalla pitää kuitenkin pitää huoli, etteivät omat tunteet pääse ottamaan valtaa.