Kulttuurikahvilan väki huolissaan Joensuussa – asemaravintolarakennus puretaan?

Vegaanikahvilassa järjestetään tapahtumia, järjestökokoontumisia ja taidenäyttelyitä. Nyt sen tarina on päättymässä kaupungin kaavoitussuunnitelmien vuoksi.

Joensuu
Kahvila Laituri.
Kahvila Laituri on tunnettu vegaanisista tarjottavistaan.Janne Ahjopalo / Yle

Kulttuurikahvila Laiturin pyörittäjät ovat huolestuneita puutalojen purku-uhasta Joensuun Itärannassa.

Rautatieaseman ja linja-autoaseman seudun asemakaavaluonnoksessa ei ehdoteta säilytettäväksi kahvilasta tunnettua asemaravintolarakennusta eikä sen viereistä entistä asuinkasarmia.

Kahvila on ainutlaatuinen kansalaisyhteiskunnan kokoontumispaikka.

Anni Rannikko

Kahvilan talo on vuodelta 1949 ja asuinkasarmi 1800-luvun lopusta. Museovirasto on näiden säilyttämisen kannalla. Puolitoista vuotta toiminut vegaanikahvila pyörii vapaaehtoisvoimin ja siellä järjestetään tapahtumia, järjestökokoontumisia ja taidenäyttelyitä.

– Kahvila on ainutlaatuinen kansalaisyhteiskunnan kokoontumispaikka, sanoo Kulttuuriosuuskunta Laiturin jäsen Anni Rannikko.

Kahvila Laituri.
Kahvila Laituri toimii rautatieaseman välittömässä läheisyydessä.Janne Ahjopalo / Yle

Asemapäällikön talo ja asemarakennus säilymässä

Itärantaan on tulossa matkapiste, kylpylä, koteja, liiketiloja ja pysäköintilaitos. Hanketta ajavat Joensuun kaupunki, VR, Liikennevirasto ja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa. Sen sijaan toista toria eli niin sanottua Nikolain toria ei näillä näkymin perusteta.

VR:n asemarakennus ja antiikkiliikkeestä tuttu asemapäällikön talo säilyisivät.

Kaupunkilaiset voivat vielä kertoa mielipiteensä asemanseudun asemakaavaluonnoksesta (siirryt toiseen palveluun)perjantaihin mennessä.