Hyppää sisältöön

"Sitä vaan halusi olla ruskettunut" – klinikat hukkuvat nyt syöpäpotilaisiin, joiden ainoa virhe oli huoleton auringonotto

Ihosyöpävalistus ei ole uponnut riittävästi suomalaisiin. Nyt kokeillaan uutta kampanjaa, jossa auringonoton vaarat tehdään tunnetuksi jo päiväkoti-ikäisille.

Kuva: Yle

KUOPIO Ihosyöpäpotilaiden määrä on lisääntynyt rajusti viime vuosikymmeninä. Professori Ilkka Harvima Kuopion yliopistollisesta sairaalasta pitää tilannetta hyvin huolestuttavana, sillä ihosyöpätapaukset ovat lisääntyneet Suomessa 1960-luvun lopulta yhdeksänkertaisesti.

– Ihotautiklinikat alkavat hukkua syöpäpotilaisiin, sanoo Harvima.

Juankoskelainen Eino Puustinen sairastui muutama vuosi sitten tyvisolusyöpään. Puustinen otti nuorena paljon aurinkoa eikä mahdollisia seurauksia tullut silloin ajateltua.

– Aurinko on syyllinen, pohjoisessa tuli liikuttua keväthangilla ja sitä vaan halusi olla hyvin ruskettunut, arvioi Puustinen.

Eino Puustiselle tehtiin ihonsiirto noin kolme vuotta sitten ja mies on tyytyväinen saamaansa hoitoon.

– Olen ollut seurantakontrollissa monta vuotta. Välillä oli jo vähän pitemmät paussit, mutta nyt sairaus ilmaantui uudestaan. Seuranta on hyvä. Mitä aikaisemmin syövän huomaa, sitä vähemmällä pääsee. 

Ihon palaminen lisää ihosyöpäriskiä

Yksi yleisimmistä länsimaissa yleistyvistä syövistä on melanooma. Suomessa tietoon tulee vuosittain vajaat 1 500 uutta melanoomatapausta.

Lääketieteen tohtori, kliininen opettaja Hanna Siiskonen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta sanoo, että melanooman merkittävin riskitekijä on auringonotto ja ihon palaminen lapsena ja nuorena.

Siiskosen mukaan melanooman yleistyminen johtuu ihmisten aurinkokäyttäytymisestä.

– Viisas pysyy varjossa ja suojaa erityisesti lapset ja nuoret.

Myös professori Ilkka Harvima kehottaa välttämään auringonottoa ja solariumia.

Melanoomassa potilaan ennuste on varsin hyvä jos tauti on paikallinen. Levinneessä taudissa ennuste on kuitenkin ihosyövistä huonoin.

Ihosyöpävalistus ei ole tuottanut tulosta

Ihosyövät ovat lisääntyneet edelleen huolimatta jo toteutetuista laajoista valistuskampanjoista. Professori Ilkka Harviman mukaan nyt on luotava kohdistetumpia valistusohjelmia joilla löydetään riskiryhmiä.

Pohjois-Savossa alkaa ensi vuonna oma ihosyöpäohjelma. Myöhemmin ohjelma aiotaan laajentaa myös muualle maahan.

Käytännössä Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa otetaan ihotautiklinikoilta potilaita seurantaan. Potilaille tehdään riskinarvio. Ihosyöpäohjelmaa tehdään tunnetuksi jo päiväkodeissa ja ihmiset saavat ohjeistusta järkevään auringonottoon.

– Myös terveyskeskuksissa on kiinnitettävä huomiota ihmisten ihoon ja mahdolliseen riskiin saada ihosyöpä, kertoo kliininen opettaja Hanna Siiskonen.