Palaako häädetty Finnkino Maximiin? Elokuvateatterin "älytön tarina" kaipaa jatkajaa

Elokuvateatterin tiloista ovat Finnkinon lisäksi kiinnostuneet myös elokuva-alan pienet toimijat. Maximin sulkeminen synnytti aikanaan kansanliikkeen leffateatteria puolustamaan.

elokuvat
Cinema Mondon filmikelakotelo.
Aiemmin Maximissa näytettiin taajaan Cinema Mondon maahantuomia elokuvia.YLE

Eläkeyhtiö Ilmarinen etsii perinteiselle Maxim-elokuvateatterille Helsingin Kluuvikadulla jälleen vuokralaista. Yhtiö uutisoi keskiviikkona, että yhdessä Kämp-hotelliketjun kanssa tehdyt suunnitelmat kariutuivat liian kalliina.

Finnkino sai lähtöpassit Maximin tiloista viime vuonna. Toimitusjohtaja Veronica Lindholm kertoo, että nyt yhtiö voisi harkita paluuta Kluuvikadulle. Halukkuus riippuu kuitenkin siitä, kuinka kallis remontti kiinteistössä on edessä, ja miten pian toiminta pääsisi alkamaan.

Kaikista näistä asioista on vielä keskusteltava Ilmarisen kanssa.

– Meille tuli yllätyksenä, että hanke kaatui. Tilanne on nyt täysin uusi, Lindholm sanoo.

Lähtiessään Finnkino purki elokuvasaleista kaiken penkkejä myöten.

– Valitettavasti kun ne poistettiin, kiinteistöön tuli vesivahinko. Käsittääksemme siellä tarvitaan aika mittava remontti.

Tilanne elää Helsingissä koko ajan, Lindholm muistuttaa. Uusia korttelikinoja avautuu, Finnkino puolestaan avaa ensi vuonna entistä isomman teatterin Espoon Isoon Omenaan.

"Helsingissä on akuutti pula valkokankaista"

Kulttuurielokuvia maahantuovan Cinema Mondon toimitusjohtajan Mika Siltalan mukaan Maximin rakennussuunnitelmien kariutuminen on sekä hyvä että huono uutinen.

– Teatteri on meidän näkökulmasta ollut turhaan kiinni puoli vuotta, mikä on traagista, koska Helsingissä on erittäin akuutti pula valkokankaista, etenkin laatuleffalla.

Siltalan mukaan on päivän selvää, että Maximin paikalla bisnes pyörisi Maximin vanhalla reseptillä.

Teatteri on ollut turhaan kiinni puoli vuotta.

Cinema Mondon toimitusjohtaja Mika Siltala

– Jos esimerkiksi päättyneenä kesänä siellä olisi toisella valkokankaalla mennyt Pedro Almodóvarin Julieta ja toisella valkokankaalla Lobster, kaksi loppukesän art house -hittiä, Maxim olisi tehnyt upeaa jälkeä. Elokuvat olisivat saaneet paremmin tilaa hengittää, ja multiplexeissä olisi ollut vähemmän sotaa jakkaroista, Siltala pohtii.

Finnkinon Veronica Lindholmin mielestä on myös selvää, että Maxim on niin sanottujen laatuleffojen näyttämö. Tämä linja säilyisi, myös jos Finnkino tarttuisi ruoriin uudemman kerran.

Finnkinolle vähemmän kaupallinen kilpailija?

Cinema Mondo keskittynee vastedeskin leffojen metsästämiseen maailmalta sekä pienen "pariisilaistyyppisen" elokuvateatterin, Kino Engelin pyörittämiseen Senaatintorin kupeessa. Maxim olisi sille hieman liian suuri operaatio yksin hoidettavaksi, toimitusjohtaja Mika Siltala pohtii.

– Finnkino on meille erittäin tärkeä yhteiskumppani.

Entä jos Finnkino ei haluakaan palata Maximin tiloihin?

Uskoisin, että Ilmarinen voisi olla kiinnostuneempikin muusta kuin ihan kaupallisesta toimijasta.

Pekka Lanerva, Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin taiteellinen johtaja

Siltala uskoo, että kiinnostuneita tahoja on lukuisia. Yhtiökumppani, Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin taiteellinen johtaja Pekka Lanerva on astetta epäilevämpi.

– Eivät art house -elokuvateatterit rahasampo ole. Riskejä on sen verran, että halukkaita tuskin on hirvittävän paljon, Lanerva sanoo.

Lanervan mukaan Finnkinoa parempi vaihtoehto Maximin uudeksi vuokralaiseksi olisi kuitenkin joku vähemmän kaupallinen taho. Tällainen toimija voisi koota hankkeelle tukea esimerkiksi Helsingin kaupungilta ja Suomen elokuvasäätiöltä.

– Uskoisin, että Ilmarinen voisi olla siitä kiinnostuneempikin kuin ihan kaupallisesta toimijasta.

Se, minkälaisella kokoonpanolla asiasta lähdettäisiin neuvottelemaan Ilmarisen kanssa, on kuulemma vielä auki. Lanerva aikoo olla mukana Cinema Mondon edustajana.

Elokuvasäätiö saattaisi tukea remonttikuluja

Kun Ilmarinen ensimmäisen kerran ilmoitti Maximin mittavasta remontista ja Finnkinon vuokrasopimuksen irtisanomisesta muutama vuosi sitten, elokuvateatterin puolustukseksi nousi kokonainen kansanliike.

Pian eläkeyhtiö tiedotti, että elokuvateatteritoiminta tulisi rakennuksessa säilymään muodossa tai toisessa.

Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtaja Lasse Saarinen pitää Maximin tarinaa "jokseenkin älyttömänä".

Maxim pyöri ennen sulkemistaan erinomaisen hyvin. Se oli selkeästi paikka, johon katsojat löysivät.

Lasse Saarinen, Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtaja

– Maxim pyöri ennen sulkemistaan erinomaisen hyvin. Sillä oli reilusti yli 100 000 katsojaa vuodessa. Se oli selkeästi paikka, johon katsojat löysivät.

Lisäksi elokuvateatterista purettiin hyvä, toimiva laitteisto, joka nyt on rakennettava uudelleen.

Saarinen toivoo, että tiloihin löytyy uusi toimija. Elokuvasäätiö ei suoraan tue suurten kaupunkien elokuvateattereiden liiketoimintaa, mutta laitehankinta- ja kunnostustukea siltä saattaisi saada.

Periaatteessa tuki on tarkoitettu pienten ja keskisuurten kuntien elokuvateattereiden hankintoihin, mutta erityisistä syistä sitä voidaan myöntää myös suurten paikkakuntien teattereille, Saarinen kertoo.

Maxim voisi olla tällainen erityinen syy?

– Ainakin hakemusta hyvin vakavasti käsiteltäisiin täällä.