Muutamassa viikossa sata litraa sieniä – himosienestäjää eivät edes hirvikärpäset estä

Sateettomassa osassa Suomea ovat sienihullut saaneet kaivaa metsänpohjaa risujen ja sammalten alta löytääkseen koriinsa täytettä. Kiusaa tekeviä hirvikärpäsiä voi pitää loitolla suihkauksella etikkaa.

Yle Uutiset Lounais-Suomi: Muutamassa viikossa sata litraa sieniä – himosienestäjää eivät edes hirvikärpäset estä
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Muutamassa viikossa sata litraa sieniä – himosienestäjää eivät edes hirvikärpäset estä

Koivuista pudonneet keltaiset lehdet hämäävät salolaisessa metsässä korin kanssa kulkevaa ja kantarelleja etsivää Leena Vallia.

– Tuolla näkyy. Ei, tässä olikin kasa lehtiä. Täytyy tarkentaa sienitutkaa, nauraa sukunsa vanhoissa metsissä sienestävä eläkeläinen.

Sienitutka on tänä syksynä ollut tarpeen. Leena Valli kertoo joutuneensa etsimään uusia sienipaikkoja. Sateeton syyskuu on vienyt metsistä isot sieniryppäät. Tai sitten joku toinen on ehtinyt tyhjentää apajan.

– Tässä kaatuneen koivun vieressä oli vielä eilen kantarelleja, nyt joku on tyhjentänyt paikan. Sellaista se on, ei voi mitään.

Sienistä saavat osansa sukulaiset ja naapurit

Leena Valli tunnustautuu himosienestäjäksi, jota ei pidättele sade tai edes hirvikärpäset. Kun oma pakastin täyttyy, täytetään sukulaisten ja naapurien kylmälaitteet. Tänä syksynä Valli on poiminut jo arviolta sata litraa sieniä.

Sieniruoista suosikki on jauhelihataikina, jota on ryhditetty ryöpätyillä rouskuilla. Pannulla paistettujen pihvien viereen tujautetaan iso keko itse poimituista puolukoista tehtyä hilloa.

Aloimme nauraa hysteerisesti, kun sieniä vaan riitti ja riitti.

Leena Valli

– En pidä itseäni varsinaisena sieniasiantuntijana, poimin lähinnä suppilovahveroita, kantarelleja, haperoita, mustavahakasta, erilaisia rouskuja ja jonkin verran tatteja.

Hirvikärpästen karkotukseen löytyy hyväksi todettu konsti.

– Suihkutan vaatteisiin laimentamatonta etikkaa. Vaatteet kyllä haisevat, mutta eipä näy pikkuystäviä.

Korin lisäksi käyttöön huppu tai lakki

Muutama viikko sitten Leena Valli oli sienestämässä siskonsa kanssa ja metsä tuntui tursuavan sieniä.

– Aloimme nauraa hysteerisesti, kun sieniä vaan riitti ja riitti.

Jos kori jää sieniapajan äärellä pieneksi, vinkkaa Valli keräämään sieniä lippalakkiin tai takin huppuun. Ja tilanteeseen, kun sieniä tuntuu löytyvän aina vaan edempää ja edempää, ja äkkiä huomaa olevansa eksyksissä, löytyy konkarisienestäjällä vinkki.

– Kannattaa alkaa seurata hirven polkua, ne kun vievät aina metsän reunaan.