Ampiaiset katosivat yllättäen luonnosta

Normaalisti ampiaiset pörräävät vielä syyskuussa, mutta eivät tänä vuonna. Syynä on lämmin toukokuu, joka aikaisti ampiaisten pesintää.

Kuva: Markus Kauppinen / Yle

Moni on ihmetellyt, missä ovat ampiaiset. Normaalisti ne liikkuvat vielä syyskuussa, mutta tänä vuonna niitä ei ole alkusyksystä enää näkynyt. Syynä on lämmin toukokuu.

– Lämmin kevät sai ampiaiset pesimään normaalia aiemmin ja myös pesien toiminta päättyi normaalia aikaisemmin, jo elokuussa, kertoo apulaisprofessori Jouni Sorvari Itä-Suomen yliopistosta.

– Tästä syystä niitä ei enää näy.

Ampiaisia oli tänä kesänä paljon ja ne tuntuivat olevan normaalia ärhäkkäämpiä. Muun muassa erilaisissa kesätapahtumissa ne kiusasivat ihmisiä erityisen paljon.

Apulaisprofessori Sorvarin mukaan ampiaiset eivät olleet välttämättä normaalia kiukkuisempia vaan kyse oli jälleen aikataulusta.

– Yleensä ampiaisten huippuaika on elo-syyskuussa, jolloin ihmiset ovat jo palanneet kesälomilta töihin ja kouluun. Mutta koska koska tänä vuonna ampiaisten aikataulu oli edellä ja niiden huippuaika ajoittui heinäkuulle, lomalaisten ja ampiaisten yhteentörmäyksiä sattui normaalia enemmän.

Mehiläishaukalta loppui ruoka

Ampiaisten katoaminen on aiheuttanut todellisia ongelmia mehiläishaukalle, koska sen pääravinto loppui kesken pesintäkauden. Niinpä aikuiset lähtivät etelään paremmille ruoka-apajille ja jättivät keskenkasvuiset poikaset oman onnensa nojaan.

Tässä tapahtui niin sanottu mismatch eli ampiaisten esiintyminen ja mehiläishaukan pesintä eivät tänä vuonna menneet yksiin

Jari Valkama

Tätä on tapahtunut muun muassa Etelä-Kymenlaaksossa, jossa Pyhtään lintuhoitolaan on toimitettu jo neljä nälkiintynyttä poikasta. Yksi poikasista oli jo liian huonossa kunnossa ja se kuoli.

Mutta miksi mehiläishaukka ei aikaistanut pesimistä huomatessaan, että ruokaa on yllin kyllin jo alkukesästä?

Intendentti Jari Valkama Luonnontieteellisestä keskusmuseosta kertoo, että mehiläishaukat talvehtivat  Afrikassa ja tulevat yleensä Suomeen toukokuussa. Ne eivät Suomeen saavuttuaan voineet pikaisesti muuttaa käyttäytymistään eli aikaistaa pesintää.

– Tässä tapahtui niin sanottu mismatch eli ampiaisten esiintyminen ja mehiläishaukan pesintä eivät tänä vuonna menneet yksiin.

Valkaman mukaan tällainen kesä voi vaikuttaa mehiläishaukan kantaan.

– Mehiläishaukka on luokiteltu Suomessa erittäin uhanalaiseksi ja jokainen selviytynyt poikanen on äärimmäisen tärkeä.