1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut

"Oikeasti on kädet savessa kehitetty, eikä vain puhuttu" – yksityisiin sote-palveluihin ollaan tyytyväisiä Kuusiokunnissa

Alavudella, Ähtärissä ja Kuortaneella ollaan tyytyväisiä yksityisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Kuusiolinna Terveys Oy on saanut hyvää palautetta erityisesti nopeasta hoitoonpääsystä ja perhetyöstään.

Ähtärissä, Alavudella ja Kuortaneella ei juurikaan ole valitettu yksityisistä terveys- ja sosiaalipalveluista. Kuva: Olli Koski/Yle

Pihlajalinnan ja Kuusiokuntien yhteisyritys Kuusiolinna Terveys Oy on hoitanut vuoden alusta lähtien Ähtärin, Alavuden ja Kuortaneen asukkaiden sosiaali- ja terveyspalvelut. Vaikka vuoden aikana on tapahtunut isojakin muutoksia, bisnes-periaatteella tuotetuista palveluista ei ole pahemmin rutistu.

– Vaihto ei ole oikeastaan näkynyt muuten, paitsi että viikonloppuna tämä terveysasema on kiinni. Sitä kun on tottunut siihen, että se on auki, mutta nyt pitää lähteä tuonne kauemmaksi eli Alavudelle, pohtii Ähtärin terveysasemalla asioinut Sirkka Kangasmäki. Leikkauksien vuoksi hän on tarvinnut kuluneena vuotena terveyspalveluja normaalia enemmän.

Riippuu vähän sairaudesta, niin lääkärille pääsee vaikka heti

Sirkka Kangasmäki, Ähtäri

– Arkipäivisin palvelut ovat hoituneet ihan normaalisti. Ei minulla ole valittamista. Riippuu vähän sairaudesta, niin lääkärille pääsee vaikka heti, Sirkka Kangasmäki tuumaa.

Nopeasti hoitoon ja perheille ajoissa apua

Kuusiolinna Terveys Oy:n toimitusjohtaja Tero Järvinen vahvistaa, että uudelle yritykselle ei ole tullut mitään negatiivista massapalautevyöryä, pikemminkin toisinpäin.

– Erityisen hyvää palautetta on tullut nimenomaan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon hoitoketjusta ja siitä, kuinka nopeasti pääsee hoitoon. Meillä on ollut käytössä kaikki Pihlajalinna-konsernin yksiköt muun muassa Jämsässä ja Tampereellakin, ja sitten meidän oma erikoislääkäritoiminta Ähtärissä laajenee koko ajan, Tero Järvinen selvittää.

– Alkuvuonna tuli pieni arviointivirhe lääkäriresurssoinnissa ja siitä tuli huonompaa palautetta, mutta se korjattiin mahdollisimman nopeasti. Nyt meillä on niin hyvä tilanne, että pääsemme aidosti kehittämään hoitajan ja lääkärin työparimallia entistä pidemmälle.

Sosiaalipalvelujen tuottamisessa Kuusiolinna kokee onnistuneensa erityisesti ennaltaehkäisevässä perhetyössä.

– Olemme panostaneet erityisesti perhetyöhön ja viimeksi tällä viikolla olen saanut sivistystoimelta erittäin myönteistä palautetta siitä, että nopea kontaktointi perheiden ongelmatilanteisiin on parasta lastensuojelutyötä erityisesti inhimillisestä näkökulmasta katsottuna, Tero Järvinen jatkaa.

Kuusiolinna Terveys Oy kerää asiakkailtaan palautetta nettisivuillaan.

– Siellä pystyy antamaan hyvinkin yksilöityä palautetta ja seuraamme tätä palautekanavaa hyvin tarkasti. Sen lisäksi meillä on kokeiluna Alavuden pääterveysasemalla ja Ähtärissä Happy or not -palautteet, jotka antavat yleiskuvaa siitä, millainen tunnelma asiakkailla on.

"Kädet savessa"

Toimitusjohtaja Tero Järvinen tunnetaan myös pohjalaisena kirjailijana. Sen verran kiireinen vuosi on miehellä takana, että tänä syksynä häneltä ei uutta kirjaa kannata odotella.

– Ei taida tulla ensi vuonnakaan. Kiirettä on ollut, mutta mielenkiintoinen ja hieno vuosi on takana. Minusta tuntuu siltä, että on oikeasti saanut olla tekemässä tärkeää työtä, ja että on oikeasti kädet savessa kehitetty sosiaali- ja terveyspalveluja, eikä vain puhuttu niistä.

Kuusiolinna Terveys Oy työllistää yli 900 henkilöä sijaiset mukaan lukien. Kuva: Olli Koski/Yle

Henkilökunta motivoitunutta

Kuusiolinna Terveys Oy työllistää yli 750 vakituista työntekijää ja noin 170 sijaista. Tero Järvisen mukaan myös henkilökunta on suhtautunut muutoksiin rauhallisesti ja motivoituneesti.

Laboratoriohoitaja Helena Allosella on takana yli 40 vuoden työkokemus. Hän työskentelee Alavudella, eikä juuri koe palveluntuottajan muutoksen vaikuttaneen rivityöntekijän tehtäviin.

Puhelimeen vastataan eri tavalla ja tilinauhassa lukee eri maksaja

Helena Allonen, laboratoriohoitaja

– Töitä on toki tullut lisää, kun meille tulee näytteitä Ähtäristäkin, mutta muuten ei juuri muutoksia ole ollut. Puhelimeen vastataan eri tavalla ja tilinauhassa lukee eri maksaja, Helena Allonen toteaa.

– Kiirettä pitää, mutta kyllä me pärjäämme. Saimme yhden henkilön lisää tänne laboratorioon. Samoja tutkimuksia teemme kuin aikaisemminkin.

Kunnat edunvalvojina ja maksumiehinä

Alavus, Kuortane ja Ähtäri ovat 49 prosentin osuudella mukana Kuusiolinna Terveys -yhteisyrityksessä. Kuusiokuntien sote-mallissa kuntien tehtäväksi jää valvoa asukkaidensa etua ja toimia maksumiehinä. Kunnat maksavat laskun, jonka loppusumma tiedetään hyvissä ajoin. Kuusiokunnissa ei siis odotella enää erikoissairaanhoidon jälkilaskua.

Nyt se on yksi summa ja se on siinä

Risto Harju, Ähtärin kaupunginhallituksen puheenjohtaja

– Se on helpottava tunne, kun kauhulla on aina odotettu terveyspuolen jälkilaskua. Lokakuussa taloustilanne saattoi näyttää hyvältä ja tammikuussa todettiinkin, että eipä ollutkaan, kun saatiin riittävän suuri jälkilasku. Nyt se on yksi summa ja se on siinä, Ähtärin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Harju (kok.) muistuttaa.

Risto Harju sanoo Kuusiokuntien elävän nyt tilannetta, joka kaikilla Suomen kunnilla on edessä vuonna 2019.

– Meillä on yksi luku, joka lähtee sosiaali- ja terveyspuolelle ja lopulla on tultava toimeen. Sillä on luotava elinvoimaa kuntaan, kansalaisille viihtyvyyttä ja erityisesti on hoidettava koulupuoli, Risto Harju sanoo.

Ensi vuonna myös Soini liittyy Pihlajalinnan ja Kuusiokuntien yhteisyritykseen. Soinilaiset ovat jo ikään kuin ovella, sillä taannoin noin 500 soinilaista ja lehtimäkeläistä käytti perusterveydenhuollon valinnanvapauttaan ja listautui Ähtärin terveysaseman asiakkaiksi.