Terveysteknologian suurvallaksi tekoälyllä – "Suomeen voi syntyä tuhansia työpaikkoja"

Suomella on historiallinen mahdollisuus nousta terveysteknologian maailmankartalle IBM:n tekoälyinvestoinnin myötä, sanoo Tekesin digijohtaja Pekka Sivonen Ylen Kova talous -haastattelussa.

talous
Kova talous: Suomesta terveysteknologian suurvalta tekoälyn avulla
Kova talous: Suomesta terveysteknologian suurvalta tekoälyn avulla

Suomi vahvistaa asemiaan yhtenä terveysteknologian kärkimaista. Innovaatiorahoituskeskus Tekesin digijohtajan Pekka Sivosen mukaan osoitus tästä on teknologiajätti IBM:n hiljattain julkistama suurpanostus Keski-Suomeen ja Uudellemaalle.

Sivonen sanoo, että IBM:n ja toisen amerikkalaisjätin GE:n (General Electric) investoinnit sytyttävät tutkakuvan Suomen ympärille.

– Nämä kaksi yritystä eivät tee sattumalta mitään, ne ovat tehneet täyden analyysin Suomesta. Meillä on tarjota heille täydellinen hedelmäcocktail, jossa ovat kaikki yrityksiä kiinnostavat maut, sanoo Sivonen oheisessa Kova talous -videohaastattelussa.

Sivosen mukaan Suomi on terveysteknologia-alan yrityksille houkutteleva investointikohde muun muassa avoimen innovaatioympäristön, vahvan startup-kulttuurin ja terveysdatan vuoksi.

Nokian romahduksen jäljiltä Suomessa on tarjolla osaavaa työvoimaa. Lisäksi sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus tarjoaa historiallisen mahdollisuuden kokeilla terveyspalveluiden digitalisointia ja tekoälyn hyödyntämistä käytännössä.

– Me tiedämme, että moni muu yritys harkitsee Suomea sijoituskohteena, Sivonen kertoo.

IBM:n osaamiskeskukset työllistävät ensi alkuun noin 150 ihmistä. Sivosen mukaan niiden ympärille aletaan kuitenkin rakentaa terveysteknologiayritysten ekosysteemiä, joka voi synnyttää Suomeen jopa tuhansia uusia työpaikkoja. Tätä nykyä terveysteknologia työllistää Suomessa suoraan jo 10 000 ihmistä.

Jättibisnes tarjolla

Terveysteknologiasta puhutaan paljon, ja siihen on hyvä syy. Talouslehti Forbesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) terveysteknologia oli viime vuonna maailman tuottoisin teollisuudenala. Sivonen kertoo, että ala kasvaa globaalisti kuuden prosentin vuosivauhtia.

Terveysteknologian tuotteita vietiin Suomesta viime vuonna jo liki kahden miljardin (siirryt toiseen palveluun) euron arvosta. Liikevaihto on kolmen miljardin kieppeillä.

– Oma henkilökohtainen arvioni on, että jos bisneksen kokonaisarvo Suomessa on kymmenen vuoden kuluttua alle kymmenen miljardia euroa, olemme epäonnistuneet jollain olennaisella tavalla.

Sivosen mukaan suomalaisilla startup-yrityksillä on iskun paikka nyt kun IBM alkaa kehittää Suomessa tekoälyn hyödyntämistä terveydenhoidossa.

Terveydenhoidon ketju kotoa sairaalaan halutaan digitalisoida tekoälyä hyödyntäen. Tämän odotetaan parantavan hoidon laatua ja hillitsevän tai jopa laskevan terveydenhoidon kulujen kasvua.

Sivonen arvioi, että terveydenhoito muuttuu seuraavan 20 vuoden aikana enemmän kuin viimeisen 200 vuoden aikana.

– Suomen on ensiarvoisen tärkeää olla kehityksen aallonharjalla ohjaamassa sitä, millainen digitaalisesta terveydenhoidosta tulee.

Suomessa toimii noin 200 terveysteknologia-alan yritystä, joista tunnetuimpia lienevät GE ja hammaslääketieteeseen erikoistunut Planmeca. Tämän lisäksi Suomessa on noin 300 terveysteknologian startupia, jotka keskittyvät esimerkiksi ennakoivaan terveydenhoitoon ja hyvinvointiin.

– Näen että siellä on meillä erityisen suuria mahdollisuuksia, Sivonen sanoo.