Tutkija Suomen rajan liepeille sijoitettavista Venäjän ohjuksista: Miksi juuri nyt?

Tutkija Pauli Järvenpään mukaan kyse ei ole mistään "superohjuksista", joilla Venäjä reagoisi välittömään uhkaan.

Pauli Järvenpää. Kuva: Yle

Venäjän uusien ilmatorjuntaohjusten sijoittelu juontuu ennen muuta Pietarin strategisesta tärkeydestä, ei välittömäksi koetusta alueellisesta uhasta. Näin tulkitsee Viron puolustusministeriön kansainvälisessä tutkimuskeskuksessa työskentelevä tutkija Pauli Järvenpää.

Uutistoimisto Interfax kertoi aiemmin torstaina, että Venäjä siirtää Pietaria ympäröivälle alueelle kaksi Triumf-ohjuspatteristoa. Niiden tarkka sijainti ei ole tiedossa.

Järvenpään mukaan Pietari on Venäjälle erityisen tärkeä puolustuksen kannalta. Hän kuitenkin ihmettelee, mikä saa venäläiset tuomaan ohjusasian julki näin näyttävästi ja juuri tällä hetkellä.

– Mitään ei ole tapahtunut tämän alueen maissa, eikä Nato ole painostanut Venäjää, Järvenpää kertoi Yle Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa torstaina.

Järvenpää arvioi, ettei esimerkiksi Ruotsissa velloneella keskustelulla Gotlannin turvallisuudesta ole mitään tekemistä Venäjän ohjussijoittelun kanssa.

Venäjän uusien ilmatorjuntaohjusten kantama on noin 400 kilometriä. Järvenpään mukaan näissä S-400-ohjuksissa ei ole kyse mistään "superohjuksista" vaan yksinkertaisesti hieman edellisiä paremmista järjestelmistä, mikä on luonnollista seurausta asekehittelyyn upotetusta rahasta.