Tutkijat selvittivät, miltä lähes 2 000 vuotta sitten elänyt Sipánin herra näytti – katso video

Muinaisen soturipapin hauta Perussa on yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä arkeologisista löydöistä.

Ulkomaat
Uutisvideot: Tutkijat selvittivät, miltä lähes 2 000 vuotta sitten elänyt Sipánin herra näytti
Uutisvideot: Tutkijat selvittivät, miltä lähes 2 000 vuotta sitten elänyt Sipánin herra näytti

Perulaiset arkeologit ovat selvittäneet 3D-mallinnuksen avulla, miltä näytti lähes 2 000 vuotta sitten elänyt moche-hallitsija, Sipánin herra.

Soturipapin koskematon hauta löytyi vuonna 1987 läheltä Sipánia Perun pohjoisrannikolla. Vainajan on jo aiemmin selvitetty kuolleen noin vuonna 290.

Nyt arkeologeista, kuolinsyytutkijoista ja hammmaslääkäreistä koostuva tutkimusryhmä on rekonstruoinut yksityiskohtia myöten Sipánin herran kasvot.

Samoja piirteitä kuin nykyperulaisilla

Arkeologi Walter Alvan mukaan kasvojen rekonstruktio osoittaa, että monilla alueen asukkailla on edelleen samankaltaisia piirteitä kuin soturihallitsijalla oli.

Tutkijat ovat selvittäneet myös, että Sipánin herra oli kuollessaan 45–55-vuotias. Hänen uskotaan kuolleen ei-väkivaltaisen kuoleman, sillä kallossa ei ole väkivallan merkkejä, kertoo uutistoimisto Andina (siirryt toiseen palveluun).

Hän oli 167-senttinen eli verraten pitkä tuona aikakautena, Alvan kertoo Andinalle. Soturihallitsijalla oli myös terveet hampaat, mutta hänellä oli orastava artriitti eli niveltulehdus selkärangassa.

Tutkijat aikovat tehdä 3D-tulostuksella Sipánin herran rintakuvan, joka sijoitetaan hänestä ja muista moche-sotureista kertovaan museoon (siirryt toiseen palveluun).

Hautalöytö yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä

Moche-kulttuuri vaikutti Perun pohjoisrannikolla noin ajanlaskumme alusta vuoteen 700 saakka.

Sipánin herraksi nimetyn soturipapin haudan löytymistä on ylistetty yhdeksi Etelä-Amerikan viime vuosikymmenien merkittävimmistä arkeologisista löydöistä.

Hauta oli ensimmäinen useista moche-yhteiskunnan merkkihenkilöiden haudoista, joita Sipánin alueelta on löytynyt 1980-luvulta lähtien. Haudoissa on ollut runsaasti arvoesineitä, kultaa, hopeaa tekstiilejä, keramiikkaa.

Löydöt tuoneet runsaasti lisätietoa inka-kulttuuria edeltäneestä moche-kulttuurista.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset