Käsitys eläinten älykkyydestä tarkentuu – Pulut oppivat tunnistamaan sanoja

Kokeessa linnut tunnistivat uusia sanoja niin usein, ettei kyse voinut olla vain sattumasta.

tiede
Pulu
Pulu eli kesykyyhkySanna Raatikainen / AOP

Kesykyyhkyt eli pulut kykenevät erottamaan oikeita sanoja satunnaisista kirjainyhdistelmistä, arvioidaan uusiseelantilaisen Otagon yliopiston ja saksalaisen Ruhrin yliopiston yhteistyössä tekemässä tutkimuksessa.

Kokeessa pulut opetettiin napauttamaan nokallaan nelikirjaimisia englanninkielisiä sanoja sitä mukaa, kun niitä ilmestyi näyttöruudulle. Kun esiin tuli ei-sanoja, piti lintujen nokkaista symbolimerkkiä.

Linnuille näytettiin sana kerrallaan, kunnes niiden oppimien sanojen määrä nousi 26-58:aan ja ei-sanojen määrä 8 000:een.

Seuraavaksi tutkijat halusivat varmistaa, että pulut osasivat oikeasti erottaa sanat ei-sanoista, eikä kyse ole vain muistamisesta. Pulut saivat eteensä sanoja, joita niille ei ollut näytetty aiemmin.

Tutkijoiden mukaan linnut tunnistivat uusia sanoja selvästi useammin, kuin jos olisi ollut kyse vain sattumasta.

Pulut vetävät vertoja kädellisille

Psykologi Damian Scarf Otagon yliopistosta uskoo lintujen kyenneen saavutukseen määrittelemällä, liittyykö tietty kahden kirjaimen yhdistelmä useammin oikeaan sanaan kuin ei-sanaan.

Linnut siis tarkastelivat kirjainparia ja päättelivät, esiintyykö sellainen yleensä sanoissa.

Scarfin mukaan tutkimuksessa on ensimmäistä kertaa osoitettu, että ei-kädellisellä eläimellä on ainakin eräitä kykyjä, joita kielen kirjoittaminen edellyttää.

Tutkijoiden mukaan linnut eivät vain tunnistaneet uusia sanoja, vaan myös osoittivat hallitsevansa taitoja, joita tarvitaan kirjoittamisen oppimiseen. Aiemmassa tutkimuksessa paviaanien on osoitettu omaavan samankaltaisia kykyjä.

Ruhrin yliopiston professorin Onur Güntürkünin mielestä on hämmästyttävää, että tällaisella lajilla on kirjoitukseen liittyviä kykyjä, vaikka ihmisen ja linnun tiet erosivat evoluutiossa jo noin 300 miljoonaa vuotta sitten, ja vaikka niiden aivojen arkkitehtuurit poikkeavat suuresti toisistaan.

Lisää aiheesta Otagon yliopiston (siirryt toiseen palveluun) tiedotteessa ja Redorbitin (siirryt toiseen palveluun) nettisivustolla. Koko tutkimus löytyy Yhdysvaltain tiedeakatemian PNAS-julkaisusta. (siirryt toiseen palveluun)