1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kouvola

Pikkukylän asukkaat keräsivät 10 000 euroa säilyttääkseen pankkiautomaatin – automaattifirma ällistyi

Automatia hämmästelee kyläläisten ponnisteluja käteisrahan eteen Kouvolan Jaalassa. Seuraavaksi asukkaille järjestetään ainutlaatuinen koulutus, jossa heidät opetetaan käyttämään muita maksuvälineitä.

Kuva: Essi Peijariniemi / Yle

Kouvolan Jaalassa pidetään tiukasti kiinni kirkonkylän pankkiautomaatista. Lakkautusuhan alla olleen laitteen piti kadota kylän katukuvasta jo keväällä, mutta poisvientiä saatiin siirrettyä elokuun loppuun. Sen jälkeen on varmistunut, että Jaalassa kerätyt rahat riittävät taas uuteen jatkoaikaan.

– Noin vuosi. Jatkoajan kesto ja tarkat päivät selviävät, kun saadaan virallisesti nimet sopimuspaperiin, vahvistaa asiakkuusjohtaja Jyri Marviala Automatia Pankkiautomaatit Oy:stä.

Marviala hämmästelee ja kiittelee kyläläisten ponnisteluja automaatin säilyttämiseksi.

– He ovat olleet poikkeuksellisen aktiivisia. Sen takia mekin tulimme vastaan tässä asiassa ja pystyimme tekemään tarjouksen noin vuoden mittaisesta jatkoajasta.

Jaalassa on kerätty rahaa vajaan kymppitonnin verran automaatin toiminnan tukemiseksi. Rahoittamaan ovat sitoutuneet Jaalan kotiseutusäätiö, paikallinen osuuspankki sekä eläkeläisten yhdistys.

– Kunnioitettavalla tavalla Jaalassa on pennosia raavittu kasaan, kiittelee Marviala.

Pitäähän se nyt automaatti joka kylässä olla.

Harri Hämäläinen, Jaala

Lakkauttamiseen varaudutaan yhä

Vaikka pankkiautomaatti jatkaakin Jaalassa, ei lakkautusuhka ole kokonaan väistynyt. Tällä hetkellä puhutaan siis automaatille annettavasta jatkoajasta, ei lopullisesta säilymisestä. Tulevaisuuteen ilman pankkiautomaattia varaudutaan kouluttamalla asukkaita elämään ilman käteistä.

Koulutusta on valmistellut Veli-Pekka Hämäläinen, joka toimii Kouvolan kaupungilla muun muassa yhdistysten tietoteknisenä tukihenkilönä.

– Tarkoitus on tutustua erilaisiin maksamisen tapoihin ilman käteistä, riippumatta siitä minkä pankin asiakas kukin on. Mobiililaitteilla kuten tableteilla sekä tavallisilla pöytätietokoneilla tai läppäreillä näytetään niin, että kaikki oppivat. Ihan lähiopetuksena.

Oppimateriaalikin on jo valmiina.

– Koulutus järjestetään joka tapauksessa loppuvuoden ja ensi talven aikana, vaikka käteisen saaminen pankkiautomaatista vähän aikaa jatkuukin. Mahdollista on, että kansalaisopistokin saataisiin mukaan järjestämään koulutuksia, muillekin kuin jaalalaisille - ja kaiken ikäisille.

Veli-Pekka Hämäläinen arvelee, että koulutus elämään ilman käteistä on melko pitkälle paikallinen luomus.

Myös Automatia Oy:stä arvioidaan koulutus ainutlaatuiseksi.

– Meillä ei ole tietoa vastaavasta koulutuksesta muualla, eikä meillä ole osuutta siinä, toteaa asiakkuusjohtaja Jyri Marviala.

Pankkikortit ja verkkopankkikin hallussa, mutta käteistä halutaan silti

Jaalan kirkonkylällä asioineet kyläläiset haluavat nostaa automaatista käteistä, vaikka muukin maksaminen sujuu. Niistä, joilla on auto ja ajokortti, osa on jo ajatellut lähtevänsä hakemaan käteistä kauempaa.

– Kesällä käy paljon mökkiläisiä ja on marjamyyjää tuossa kaupan pihalla, että kyllä käteistä aina tarvii. Mielestäni on iso miinus, jos automaatti lähtee, pohtii pienen lapsensa kanssa automaatille kävellyt Terhi Levikari.

Harri Hämäläinen puolestaan kurvasi autollaan paikalle katsomaan vieläkö pankkiautomaatti ylipäänsä on paikallaan. Hänen mielestään seteleillä maksaminen on selvempää muun muassa siksi, että katevaraukset eivät aina näy tilillä kun maksaa kortilla.

– Pitäähän se nyt automaatti joka kylässä olla. Toivottavasti vaan tulis asiakkaita enempi.

Birgitta Svahn-Levikari on miettinyt jo mistä hakea käteistä, jos tai kun oman kylän automaatti joskus lähtee.

– Olen siinä onnellisessa asemassa, että minulla on auto ja pystyn liikkumaan. Sitten haen tietysti kauempaa rahaa. Kuusankoskelta tai Heinolasta.

Pankkiautomaatit säilyvät vielä pitkään

Automatia Pankkiautomaatit Oy:llä on tätä nykyä vajaat 1 500 automaattia eri puolilla Suomea. Niistä noin kymmenesosa toimii jonkin paikallisen tuen turvin. Tähän tuettujen automaattien joukkoon Jaalankin palvelu on nyt siirtymässä.

Ei säätiö voi tätä loputtomiin tukea.

Puheenjohtaja Pirjo Matikainen, Jaalan Kotiseutuyhdistys

45 vuotta Suomen katukuvassa olleet pankkiautomaatit ovat vähentyneet viime vuosina selvästi. Parissakymmenessä vuodessa käteisnostopaikkojen määrä on tippunut noin tuhannella.

Suurimman osan pankkiautomaateista omistava Automatia seuraa niiden kannattavuutta koko ajan. Kuukausittaisten nostojen määrän pitää olla 8000-9000, jotta kannattavuus pysyy. Tosin vuosikeskiarvollakin on merkitystä pankkiautomaattien säilymisessä.

Käteisen rahan käytön ja pankkiautomaattien vähenemisestä huolimatta asiakkuusjohtaja Jyri Marviala pankkiautomaattien omistajayhtiöstä ei usko ainakaan lähitulevaisuudessa kummankaan katoavan kokonaan.

–Ne huhut ovat vahvasti liioiteltuja, naurahtaa Marviala.

Jaalassa jatkoajasta huolimatta ajatellaan jo myös pankkiautomaatin jälkeistä elämää, myös rahoittajapuolella. Jaalan kotiseutuyhdistyksessä tiedostetaan ja ymmärretään kyläläisten huoli, mutta ihan kaikkeen ei silti venytä.

–Lähtökohta oli alunperin, että maksimissaan tuetaan kolme vuotta. Mutta ei säätiö voi tätä loputtomiin tukea, se on selvä asia, sanoo kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Matikainen.