Kuningas änkyttää Turussa ruotsiksi

Kuninkaan puhetta ei ole aiemmin esitetty ruotsin kielellä edes Ruotsissa. Se kertoo, miten änkyttävä Englannin kuningas Yrjö VI saa apua puheongelmaansa.

kulttuuri
Näyttelijät Riko Eklundh ja Peter Ahlqvist
Riko Eklundh (vasemmalla) esittää puheopettaja Lionel Logueta. Peter Ahlqvist on änkyttävä kuningas Yrjö VI.Pette Rissanen / Åbo Svenska Teater

Näyttelijä Peter Ahlqvist änkyttää uskottavasti Turun ruotsalaisen teatterin (ÅST) lavalla. Kungens tal eli Kuninkaan puhe saa ensi-iltansa lauantaina 24. syyskuuta. Samalla se on näytelmän ruotsinkielinen kantaesitys.

– Roolihahmoni Englannin kuningas Yrjö VI änkyttää todella pahasti. Tarinan pitää kulkea eteenpäin, vaikka päähenkilö änkyttää. Se on hankalaa tarinankerronnallisesti, mutta se on ollut yllättävänkin helppoa henkilökohtaisella tasolla, Peter Ahlqvist sanoo.

Turun ruotsalaisen teatterin Kuninkaan puhe tekstitetään suomeksi. Näytelmän ohjaa Pekka Sonck.

– Tämä näytelmä on perinteisellä tavalla toteutettua realistista draamaa, Sonck sanoo.

Elokuva toi näytelmän esiin

Kuninkaan puhe -tarinan tapahtumat sijoittuvat kuninkaalliseen perheeseen 1930-luvun Englannissa. Prinssi Albert kärsii vaikeasta änkytyksestä. Prinssistä kruunataan vasten tahtoaan Englannin kuningas Yrjö VI.

Kuningas hakee apua änkytykseen puheopettaja Lionel Loguelta. Edessä on tärkeä radiopuhe, jota kuuntelee Hitler, Stalin ja koko maailma.

David Seidlerin kirjoittaman näytelmän pohjalta valmistui vuonna 2010 elokuva Kuninkaan puhe. Se sai neljä Oscaria, ja elokuvan nähneet muistavat Colin Firthin roolisuorituksen änkyttävänä kuninkaana.

– Leffa on ihan hillittömän hieno. Sen upeat henkilökuvat jäivät mieleen. Mekin pyrimme tekemään näyttämöllä uskottavia, koskettavia henkilökuvia, Peter Ahlqvist sanoo.

Ohjaaja Pekka Sonckin mukaan elokuvan nähneet tunnistavat kyllä näytelmän.

– Tämä tulee olemaan helposti tunnistettava. Sama tarina, samanlaisia tilanteita.

Teatterin lavalla näytelmä on nähty aiemmin Helsingissä, Tampereella ja Porissa.

– En ole ensimmäinen enkä viimeinen, joka tekee tämän roolin. Enkä voi lähteä kilpailemaan kenenkään kanssa, joka on aiemmin tehnyt tämän roolin, sanoo kuningasta esittävä Peter Ahlqvist.

Näyttelijät Riko Eklundh ja Peter Ahlqvist
Kuninkaan puheessa Peter Ahlqvistin (oikealla) esittämä kuningas Yrjö VI käy puheopettaja Lionel Loguen vastaanotolla. Loguen roolissa nähdään Riko Eklundh. Petra Ristola / Yle

Näyttelijänä omissa lavasteissa

Peter Ahlqvist on tehnyt myös näytelmän lavastuksen. Ahlqvist rakastui teatterimaailmaan noin 10-vuotiaana, kun hän kävi Turun ruotsalaisessa teatterissa katsomassa näytelmiä.

– Ihastuin teatterin kulisseihin ja siihen magiikkaan. Siitä asti olen ollut lavasteintoilija.

Ahlqvist tekee lavastehommia edelleen näyttelijäntyön ohella. Hän on aikaisemminkin näytellyt omissa lavasteissaan.

– Tämä näytelmä on ehkä suurin voimannäyte, koska rooli ja lavastus ovat niin isoja.