1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kajaani

Lisää tukea syrjäytyville nuorille – nyt Martatkin ovat käärineet hihansa

Martat ovat laajentaneet nuorten parissa tehtävää neuvontatyötä syrjäytymisvaarassa oleviin nuoriin. Neuvoille onkin enemmän kysyntää kuin on tarjontaa.

Martat opastavat ja auttavat erilaisilla keinoilla vaikeissa elämäntilanteissa olevia nuoria. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

KAJAANI Marttojen (siirryt toiseen palveluun) perinteisten kotitalous- ja taloudenhallintakurssien rinnalle on nousemassa haasteellisessa elämäntilanteessa olevien nuorten opastaminen.

– Tehdään enemmän töitä sellaisten nuorten parissa, joilla on ollut paljon haasteita elämässä. Siellä on ehkä taustalla koulun kesken jääminen, ei ole opiskelupaikkaa, työpaikkaa tai voi olla erilaisia mielenterveys- tai päihdeongelmia, oppimisen häiriöitä tai taloudellisia ongelmia. Nämä ongelmat näkyvät meidän neuvonnassa enemmän, kertoo Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku.

Jos ei olisi tätä pajatoimintaa, olisin ehkä vähän syrjäytynyt.

Erik Virkkunen

Martat ovat tällä hetkellä 12 Marttapiirissä mukana nuorten työpajatoiminnassa omilla kursseillaan. Kysyntää haasteellisessa elämänvaiheessa olevien nuorten parissa tehtävälle työlle on, mutta työtä tehdään resurssien mukaan. 

– Mehän teemme tätä työtä alueellisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Emme itse hanki näitä nuoria, vaan meillä on alueellinen, paikallinen yhteistyökumppani, joilla on näitä nuoria valmiina. Viemme omaa osaamistamme ja tukeamme näihin valmiisiin ryhmiin.

Jerkun mukaan palaute on ollut hyvää. Kursseilla on esimerkiksi kehittynyt ryhmässä toimimisen taito.

Perhekodista päihdekierteeseen

Kajaanilainen Erik Virkkunen on eräs nuorista, joka on pajatoiminnan kautta osallistunut Marttojen vetämälle ruoanlaittokurssille. 22-vuotias nuori on ollut kaksi kuukautta starttipaja PajaNupan toiminnassa mukana. Toiminta on tuntunut hyvältä.

– On jotain toimintaa. Pääsee pois kämpiltä. Aiemmin valvoin yöt ja nukuin päivät, Virkkunen kertoo.

– Jos ei olisi tätä pajatoimintaa, olisin ehkä vähän syrjäytynyt, hän jatkaa.

Virkkunen kokee tarvitsevansa tukea kokonaisvaltaisesti, jotta saa elämänsä palat loksahtamaan kohdilleen. Päivät ovat fiiliksestä kiinni. Joskus jaksaa siivota, joskus ei. Toisena päivänä ruoanlaitto onnistuu, toisena päivänä valmisateria ja mikro on ainut, mitä jaksaa tehdä. 

– Ei vaan ole motivaatiota, ei ole fiilistä. Ei vaan jaksa tehdä yhtään mitään.

Kun nyt saisi skarpattua

Vaikka arjenhallinta kokonaisuudessaan on Erik Virkkuselle hankalaa, on raha-asioiden hoito erityisen vaikeaa. Tällä hetkellä hänen isänsä onkin ottanut vastuun talousasioiden hoidosta. Virkkunen ei usko, että kykenisi juuri nyt hoitamaan itse raha-asioitaan. 

Hän kokee, että vielä kolmisen vuotta sitten kykeni, kunnes koitti täysi-ikäisyys, perhekodista muutto Iisalmeen tukiasuntoon, merkonomiopintojen aloittaminen, baareihin pääsy ja opiskelijaillat.

– Luulin, että pystyn käymään koulua ja saan käytyä sen, mutta sitten tuli keskiviikon opiskelijaillat ja muut. Koulu ei enää kiinnostanut, baarit kylläkin.

On ihan tutkimuksissa tutkittu, että rahankäyttötavat periytyvät vanhemmilta lapsille.

Teija Jerkku

Sitä, mikä baareihin veti monta kertaa viikossa, Virkkunen ei tiedä itsekään.

– En tiedä. Sitä vaan koetti täyttää jotain tyhjiötä.

Tällä hetkellä Virkkunen on paremmalla polulla, mutta työtä päihteettömyyden ja motivaation löytymisen kanssa riittää vielä. Hän uskoi, että muutto synnyinkaupunkiin muuttaisi kaiken.

– Luulin, että kun tulen tänne, kaikki olisi normaalia – mutta ei käynytkään niin kuten tahdoin. Mutta en kyllä osaa kuvitella mitään muutakaan paikkaa.

Virkkusen haaveet tulevasta ovat hyvin tavallisia: koulutus, kelpo työ ja perhe. Hän tietää, että tulevaisuuden suunta lähtee hänestä itsestään. Siihen vie vain yksi asia: pitää skarpata.

Talousasiat usein vaikeita

Teija Jerkun mukaan tavallisilla Marttojen järjestämillä kursseilla yksittäisistä nuorten arjenhallintaan liittyvistä ongelmista talousasioiden hoito nousee eniten esiin. Siinä ei välttämättä ole eniten vaikeuksia, mutta yleensä nuorten kysymykset koskevat omaa taloudenhallintaa ja erilaisia sopimuksia, joiden pykälät eivät välttämättä ole vanhemmillekaan ihmisille tuttuja.

– Usein nuoria kiinnostaa, että mitä seurauksia voi tulla, jos laskuja ei maksa ajallaan ja mistä sitten saa apua hankittua. Ja ylipäänsä se kiinnostaa, että mitä eläminen maksaa ja miten omia menojaan voisi seurata.

Huolimattomalla rahankäytöllä saa itsensä helposti ongelmiin. Jerkku toivookin, että kodeissa kiinnitetään huomiota jo lapsesta saakka raha-asioihin, suunnitellaan vaikka viikkorahan riittävyys omiin menoihin.

– On ihan tutkimuksissa tutkittu, että rahankäyttötavat periytyvät vanhemmilta lapsille. Siinä mielessä kodeilla ja vanhemmilla on suuri vastuu, pitää opettaa myös niitä asioita.

Tehdään enemmän töitä sellaisten nuorten parissa, joilla on ollut paljon haasteita elämässä.

Teija Jerkku

Ylipäänsä nuorten arjenhallinnan taidot ovat Jerkun mukaan monen tasoisia. Osalle siivoaminen, ruoanlaitto ja raha-asioiden hoito ovat itsestäänselvyys, osa on niiden suhteen huoleton.

– On niin kauhean vaikea yleistää. Joku osaa ihan hyvin hoitaa omat raha-asiansa, jollekin se voi olla suurikin kompastuskivi. Jollakin voi olla ongelmia arjen töiden rytmityksessä, ruokailurytmissä, kädentaidoissa tai ajankäytön suunnittelussa.

Nuoria askarruttavat asiat vaihtelevat paikkakunnittain. Kainuun Marttojen toiminnanjohtaja Kaino Kinnusen mukaan kursseilla nousee yleensä esiin kysymys vaihtoehtoisista proteiinin lähteistä.

– Lisäksi kysellään paljon siitä, että millaisia astioita voi laittaa tiskikoneeseen tai miten pestään lenkkarit. Harvoilla nuorilla on myöskään tietoa uusista siivousvälineistä. Esimerkiksi monitoimimopin käyttö on monelle vieras, staattiset siivousliinat ja jätteiden lajittelu tulevat myös toistuvasti esille.

Aikuispakkauksesta arjen perustaidot

Aikuispakkaus (siirryt toiseen palveluun) on konkreettinen esimerkki siitä, millaista tukemistyötä Martat tekevät itsenäistymisvaihetta aloittavien nuorten parissa. Aikuispakkaus on vuonna 2014 lanseerattu oman elämän aloituspaketti, jossa on tuotteita, joita tarvitaan arjen pyörittämisessä. Tuotepaketti rakentuu kurssilahjakortin ympärille. Lahjakortilla voi osallistu jollekin Marttojen järjestämälle kurssille.

– Se on merkittävin juttu. Halutaan opettaa asioita käytännön taitona, niitä vaikea oppia netin kautta, Teija Jerkku kertoo.

– Itse arvostan kovasti täältä löytyvää pennaria, eli Penninvenyttäjän keittokirjaa, joka on minusta erittäin tervetullut reseptikirja nuoren kotiin. Merkityksellinen asia tässä on lahjakortti, jolla voi osallistua jollekin Marttojen kurssille maksutta, kertoo Kainuun Marttojen toiminnanjohtaja Kaino Kinnunen.

Aikuispakkauksessa on muun muassa villasukat. Kuva: Terhi Marjakangas / Yle

Aikuispakkaus on myytävä tuote, mutta harvemmin yksityishenkilö ostaa sitä nuorelle tai nuori hankkii sitä itse. Yleensä pakkauksia jaetaan nuorille jonkin yhteistyökumppanin avustuksella. Esimerkiksi Kajaanissa ei ole varsinaisesti myyty pakkauksia.

Valtakunnallisesti pakkauksia on mennyt noin tuhat. Jerkun mukaan Martoilla ei ole resursseja jakaa niitä enempää.

Juttua korjattu 23.09.2016 klo 8.13. Martat ovat tällä hetkellä 12 Marttapiirissä mukana nuorten työpajatoiminnassa omilla kursseillaan.