1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ilmasota-asiantuntijaa ei yllätä Venäjän ohjuspäätös – Vain venäläisten tapa uutisoida siitä

Venäjä sijoittaa Suomen rajan lähelle, Leningradin sotilaspiiriin kaksi S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmää. Everstiluutnantti Sakari Joukas Maanpuolustuskorkeakoulusta toteaa, että S-400 on yksi uudenaikaisimpia ja suorituskykyisimpiä ilmatorjuntajärjestelmiä.

Ulkomaat
Kolme miestä seisoo ilmatorjuntakaluston vieressä.
S-400 Triumf -ilmatorjuntajärjestelmää esiteltiin sotilasnäyttelyssä Žukovskissa elokuussa 2014.Juri Košetkov / EPA

Maanpuolustuskorkeakoulun ilmasotaopin pääopettaja Saku Joukas ei pidä yllättävänä tietoa, että Venäjä sijoittaa kaksi S-400 ilmatorjuntaohjusjärjestelmää Suomen rajan lähelle Leningradin sotilaspiiriin.

Everstiluutnantti Joukas toteaa, että päätös on linjassa sen kanssa, mitä Venäjä on jo useampia vuosia kertonut strategisen ilmapuolustuksensa ja kyseisen järjestelmän jalkauttamisesta tälle alueelle.

– Yllättävänä voidaan pitää tietoa siitä, miten The Moscow Times (siirryt toiseen palveluun) asiasta uutisoi, Joukas sanoo.

Joukas ei halua lähteä poliittisesti spekuloimaan syitä sille, että asiasta uutisoidaan juuri nyt.

Ohjusjärjestelmän sijoittamisesta Pietarin alueelle kertoi uutistoimisto Interfax, jota The Moscow Times uutisessaan lainasi. Myös Venäjän puolustusministeriö (siirryt toiseen palveluun) on julkaissut tiedon omilla nettisivuillaan.

"Yksi uudenaikaisimmista ilmatorjuntajärjestelmistä"

Joukaksen mukaan S-400 on varmasti yksi uudenaikaisempia ja suorituskykyisimpiä järjestelmiä ilmatorjuntapuolella.

Järjestelmän maksimikantama on ohjustyypistä riippuen jopa 400–450 kilometriä.

Strategisen puolustuksen järjestelmä liittyy Joukaksen mukaan suurkohteiden puolustukseen. Se on lähtenyt Moskovan seudulta ja Pietarin alue on yksi looginen sijoituspaikka tällaiselle järjestelmälle.

– Vanhemman tyyppisiä järjestelmiä on tässä lähialueella ollut, joten tämä ei tule meille yllätyksenä, hän sanooo.

Venäläiset eivät ole ilmoittaneet tarkkaan, mihin järjestelmät Leningradin sotilaspiirissä sijoitetaan.

"Suomen pysyttävä mukana teknisessä kehityksessä"

Joukas toteaa, että aivan kuin sotilasliitto Natolla on oma ohjuspuolustusjärjestelmänsä, Venäjälläkin on. Kilpailua käydään erilaisten järjestelmien välillä.

– Jos tulee julki uusia asejärjestelmiä, on luontaista, että tehdään niille puolustusjärjestelmiä. Eli tämä on vastavuoroisesti kulkevaa aaltoilevaa liikettä, hän sanoo.

Joukaksen arvion mukaan Suomen ei ole syytä reagoida Venäjän S-400-päätökseen tässä hetkessä, mutta Suomen on varmistettava, että pysymme teknisen kehityksen aallonharjalla.

Tällä hetkellä Hornetit ovat Euroopassa aallonharjalla, mutta täytyy katsoa, että tuleville vuosikymmenille, että pysymme siellä, hän toteaa.

Lue seuraavaksi