1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rovaniemi

Kaivosyhtiö jatkaa kiisteltyä malminetsintää soidensuojelualueella Sodankylässä – kaivos ehkä 10 vuoden päästä

Kaivosyhtiö AA Sakatti Mining Oy jatkaa kiisteltyä malminetsintää Sodankylässä ensi talvena. Kairauskoneet lähtevät poraamaan Sakatin maaperää marraskuussa. Viiankiaavan soidensuojelualueelle koneet menevät myöhemmin.

Sakatin maaperässä riittää kaivosyhtiöllä tutkittavaa. Kuva: Anglo American / AA Sakatti Mining Oy

Kaivosyhtiöllä on Sodankylässä noin 500 hehtaaria malminetsintäaluetta, josta osa Viiankiaavan soidensuojelu- ja Natura-alueella.

– Meillä on ollut luvituksen kanssa aika kivinen tie muutamia viime vuosia, AA Sakatti Miningin toimitusjohtaja ja Sakatin projektinjohtaja Jukka Jokela sanoo.

Vajaa vuosi sitten yhtiö sai kaivosviranomaiselta eli Tukesilta uuden malminetsintäluvan ja ympäristöministeriöltä poikkeusluvan malminetsintään Viiankiaavan suojelualueelle. Lapin luonnonsuojelupiiri valitti molemmista päätöksistä. Molemmat valitukset menivät nurin viime kuussa: ministeriön poikkeusluvasta tehty valitus hylättiin Korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO) ja Tukesin malminetsintäluvasta tehty valitus hylättiin Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa. Lapin luonnonsuojelupiiri, nykyiseltä nimeltään Suomen Luonnonsuojeluliiton Lapin piiri, valitti jälkimmäisestä päätöksestä KHO:een.

– Olemme saaneet heinäkuussa toimeenpanoluvan Tukesin malminetsintäluvasta eli meillä on nyt kaikki luvalliset luvat ja me päästään aloittamaan työnteko KHO:een tehdystä valituksesta huolimatta, Jokela toteaa.

Työnteko tarkoittaa malminetsinnän jatkamista. Kairaukset alkavat alueella marraskuun alussa, tosin Natura-alueella myöhemmin.

– Natura-alueelle emme voi mennä ennen kuin siellä on suo jäässä ja riittävä lumipeite siinä päällä. Ehkä joulukuun puolella tai tammikuun alussa pääsemme sinne. Meillä on myös suojelualueen ulkopuolella kairattavaa ja aloitamme sieltä aiemmin.

"Töistä ei haittaa suojeluarvoille"

Jokela vakuuttaa, että Viiankiaapa ei kärsi kairauksista.

– Me tiedämme hyvin tarkkaan, kuinka herkällä alueelle olemme. Olemme tehneet hyvin laajan ja syvän Natura-arvio meidän työalueelta. Viranomaiset ovat hyväksyneet tutkimuksen ja siltä pohjalta rakennetun työsuunnitelman alueelle. Meidän töistä ei tule olemaan haittaa Naturan suojeluarvoille.

Kairakoneilla porataan maahan reikiä, joista osa on kilometrin syvyisiä. Kairauksilla yhtiö haluaa tarkempaa tietoa siitä, minkälaisia aarteita Sakatin maaperään on kätkeytynyt.

– Emme ole vuoden 2012 jälkeen pystytty päämalmiesiintymän alueella kairaamaan, niin malmirajat ovat auki joka suuntaan. Se tarkoittaa sitä, että emme tiedä, minkä kokoinen se malmio on.

Yhtiö käyttää maaperästä saatua tietoa esikannattavuusselvityksen tekemiseen. Malminetsinnällä yhtiö kerää tietoa myös ympäristövaikutusten arviointiin (YVA), jonka tekeminen aloitetaan vuodenvaihteessa.

– Meillä on erittäin kiireiset puolitoista vuotta tässä edessä.

Rikas esiintymä

Vaikka kairauksia on vielä paljon tekemättä, yhtiössä uskotaan esiintymän olevan merkittävä.

– Tämä on rikas esiintymä. Tämä projekti ei ole malmista eikä sen työstämisestä kiinni vaan suurimmat haasteet ovat ympäristöllisiä. Itse malmi on yksinkertainen louhittava ja prosessoitava.

Sakatissa on kuparia, nikkeliä ja platinaryhmän (PGE) metalleista platinaa ja palladiumia sekä kultaa. Vaikka metallien maailmanmarkkinahinnat ovat olleet monta vuotta laskussa, kaivosyhtiössä ei siitä lannistuta.

– Meillä on vielä niin pitkä matka juostavana ennen kuin ollaan siinä vaiheessa, että kaivos lähtee käyntiin. Olemme arvioineet, että kestää 10-15 vuotta ennen kuin kaivoksen rakentaminen voisi alkaa.

Yhtiö on varannut siis vähintään kymmenen vuotta Sakatin tutkimiseen sekä erilaisten lupien saamiseen.

– En voi kertoa, kuinka paljon omistaja on laittanut rahaa hankkeeseen ja paljonko siihen on varattu vielä rahaa. Se on liikesalaisuustietoa.

Jokela ei osaa vielä tarkkaan sanoa, kuinka paljon malminetsintä työllistää väkeä Sodankylässä ensi talven aikana.

– Silloin 2009 kun oli kaikista kiireisimmät vaiheet edellisen kerran, niin silloin oli sellaiset 150 ihmistä töissä. En osaa sanoa vielä mennäänkö samaan, jäädäänkö alle vai mennäänkö yli siitä. Sen aika näyttää. Palkkaamme lisää oma porukkaa tänne, sen jälkeen meillä on noin 30 ihmistä Anglo Americanin palkkalistoilla Sodankylässä ja loput on urakoitsijoita kuten kairausfirmoja, geofysiikan mittausfirmoja, konsulttiyhtiöitä ja insinöörifirmoja.

AA Sakatti Miningin omistaa maailman suurimpiin lukeutuva kaivosyhtiö Anglo American.