1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puolustusministeri Niinistö: Ohjussiirron uutisoinnissa yllättävä ulkopoliittinen vivahde

Jussi Niinistön (ps.) mukaan ilmatorjuntaohjusten siirrossa Suomen rajan tuntumaan ei ole mitään uutta. Hän kuitenkin kummastelee Venäjän tapaa uutisoida asia.

Kotimaan uutiset
S-400-ohjusjärjestelmä
Viime vuoden toukokuussa, voitonpäivän paraatin harjoituksissa Moskovan Punaisella torilla nähtiin Venäjän armeijan esittelemä S-400-ohjusjärjestelmä.Yuri Kochetkov / EPA

Uutistoimisto Interfax on kertonut Venäjän siirtävän Leningradin alueelle kaksi S-400 ilmatorjuntaohjusjärjestelmää. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kommentoi aihetta Yle Radio Suomen Ajantasan haastattelussa torstaina. Niinistö sanoo, että asiassa ole mitään uutta ja ihmeellistä.

– Aiemmin Venäjä on ilmoittanut, että se sijoittaa esimerkiksi Kuolaan näitä S-400 -ilmatorjuntaohjuksia ja vielä aikaisemmin se on ilmoittanut, että sijoittaa niitä Krimille. Tämä on normaalia toimintaa. Näillä uusilla ohjusjärjestelmillä Venäjän on tarkoitus korvata vanhemmat S-300 -ohjukset, puolustusministeri Niinistö kertoi Ajantasan haastattelussa.

Niinistön mukaan ohjusten uudistamiset kertovat siitä, että Venäjällä on viime aikoina laitettu paljon rahaa aseiden kehittelyyn.

Niinistö ei pidä ohjussiirtoa minkäänlaisena viestinä Suomelle. Hän kuitenkin kummastelee tapaa, jolla ohjusten liikuttelu Venäjällä uutisoitiin.

– Uutisointi oli hieman yllättävää. Siinä oli tietty ulkopoliittinen vivahde Moscow Times -nimisessä julkaisussa, jossa viitattiin presidentti Putinin Nato-lausuntoihin, puolustusministeri Niinistö sanoo.

Jussi Niinistö
Jussi NiinistöJarno Kuusinen / AOP

Moscow Times kertoo ensiksi, että ohjukset on siirretty lähelle Suomen rajaa. Lehti myös muistuttaa Venäjän aiemmin valittaneen Naton laajentumista ja presidentti Vladimir Putinin varoittaneen Suomea seurauksista, jos Suomi liittyisi Natoon.

Jussi Niinistö korostaa, että Pietariin tuotavat uudet ohjukset ovat puolustuslaitteita:

– S-400 Triumf -ohjusten sijoittaminen lähelle Pietaria kertoo, että Pietari on Venäjälle tärkeä metropoli.

Itämeren alueen puolustusasioissa on hiljan tapahtunut monenlaista. Taannoin Ruotsi ilmoitti vahvistavansa joukkojaan Gotlannin saarella. Puolustusministeri Niinistön arvion mukaan Venäjän tuoreella ohjuspäätöksellä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä Ruotsin toimen kanssa.

Venäjän on tarkoitus päivittää ilmatorjuntaohjusjärjestelmiään myös muualla rajoillaan.

– Tämä on osa Venäjän jo yli vuosikymmenen jatkunutta, suunniteltua puolustusvoimauudistusta, jossa on tarkoitus korvata heidän asejärjestelmiään uudella, kehittyneemmällä kotimaisella tuotannolla, puolustusministeri Jussi Niinistö sanoo.

Lue seuraavaksi