Lämmin sää uhka hirvenlihan säilymiselle – metsästyksen alkaessa syytä kaataa harkiten

Hirvenliha vaatii riiputuksen heti kaadon jälkeen. Reilusti plussalla pysyvä lämpötila uhkaa lihan säilymistä.

metsästys
Hirvi
Yle

Lämpimistä säistä huolimatta metsästysseurueet lähtevät liikkeelle Meri-Lapissa hirvenpyyntikauden avausviikonloppuna. Esimerkiksi Tervolassa seurueet ovat lähes poikkeuksetta suuntaamassa metsään tulevana lauantaina.

Näillä keleillä ei hirvi pysy hyvänä viikonlopun yli.

Kimmo Auno

– Keskiviikkoisessa kokouksessa ei yksikään ryhmä kertonut aikeista siirtää jahdin alkua, kertoo toiminnanohjaaja Kari Kokkonen Tervolan riistanhoitoyhdistyksestä.

Vuodenaikaan nähden lämpimät säät ovat ongelma lihansäilytyksen suhteen. Hirvenliha vaatii riiputuksen raakakypsennyksen käynnistämiseksi. Metsästäjillä ei ole käytössään jäähdytettyjä käsittelytiloja, lämpimässä ulkoilmassa pilaantumisen riski puolestaan kasvaa.

– Nyt on luvattu niin lämmintä säätä, että kannattaa harkita kuinka paljon hirviä aikoo kaataa. Näillä keleillä ei hirvi pysy hyvänä viikonlopun yli, arvioi Kimmo Auno, jonka yritys palvaa metsästäjien kaatamia hirviä.

– Ehkä avausviikonloppuna olisi paras keskittyä metsissä tulilla istuskeluun ja syksyn jahdin suunnitteluun, miettii Auno.