1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla

Venäjän superohjuksien odotettu siirto Suomen lähelle juuri nyt voi olla näpäytys Natolle

S-400 ilmatorjuntajätrjestelmien sijoittaminen lähelle Suomen rajaa ei ole yllätys. Ajankohta on todennäköisesti valittu varoitusviestiksi Natolle.

Yle maailmalla
S-400 ilmatorjuntaohjuksia.
S-400-ilmatorjuntajärjestelmä oli toukokuussa esillä sotilasparaatissa Moskovassa.Juri Kotšetkov / EPA

Naton suunnitelmat kierrättää sotilaita eri puolilla Itä-Eurooppaa on ristiriidassa Naton ja Venäjän välisen sopimuksen kanssa, sanoi Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov torstaina puhuessaan Moskovassa.

– Naton suunnitelmat osoittavat, että joukkoja siirretään, mutta varustus jää paikoilleen, Rjabkov sanoi.

Tämä rikkoo hänen mukaansa keskeisiä sopimuksia, kirjoittaa uutistoimisto Interfax (siirryt toiseen palveluun).

Rjabkov puhui torstaina, vuorokausi sen jälkeen kun uutinen Venäjän siirtämistä S-400 ilmatorjuntajärjestelmistä lähelle Suomen rajaa julkaistiin Venäjän puolustusministeriön verkkosivulla (siirryt toiseen palveluun).

S-400-uutiselle ei näkyvyyttä Venäjällä

Jo aikaisemmin on ollut tiedossa, että Venäjä suunnittelee sijoittavansa S-400 ilmatorjuntajärjestelmiä läntiselle rajalleen.

Venäjällä uutinen Suomen lähelle sijoittamisesta ei ole saanut näkyvyyttä. Järjestelmän tehoa ja vahvuutta on sen sijaan kehuttu laajasti sen jälkeen, kun Moskovan alueella oli S-400 harjoitus aikaisemmin tällä viikolla.

”Moskovaan ei lennä edes vihamielinen kärpänen” kirjoitti harjoituksen jälkeen Vetšernaja Moskva-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Venäläisten tiedotusvälineiden alhainen kiinnostus S-400-siirtoihin on merkki siitä, että siirtoa ei pidetä kiinnostavana kotimaan yleisölle.

Ulkomailla siihen kiinnitetään odotetusti huomiota, mihin Venäjä todennäköisesti on pyrkinytkin.

Lue seuraavaksi