Katso videolta kuinka tomuisella penkillä istut bussissa: Kunnon siivous kerran vuodessa

Päivittäisessä liikenteessä olevat bussit siivotaan vartissa. Siinä ajassa ehtii juuri ja juuri lattian putsata. Penkit kätkevätkin sisälleen melkoisia yllätyksiä.

linja-autot
likaa linja-auton penkillä
Linja-auton penkistä pöllähtää melkoinen määrä tomua, kun siisteystasoa testaa mattopiiskalla.

Porin Linjojen bussien siivoukseen jää päivittäin aikaa noin vartti. Siivooja tekee parhaansa, mutta ajomestari Timo Norja myöntää, että kiitoksia harvemmin jaellaan.

– Kehuja ei yleensä anneta, mutta negatiivisista asioista huomautetaan. Yritämme reagoida niihin parhaamme mukaan.

Käytännössä vartin siivouksessa ei jää aikaa esimerkiksi penkkien tamppaukseen. Lopputulos näkyy Yle Porin tekemässä testissä. Mattopiiskan jäljet jäävät esiin penkin pinnalle nousevaan tomukerrokseen.

– Viikkosiivous on hieman tarkempi, mutta ei siinäkään ehdi kaikkea käydä läpi. Bussit yöpyvät ulkona, joten veden kanssa ei voi kauheasti läträtä, kun paikkojen pitäisi ehtiä kuivuakin. Keväällä on vuosisiivous, jolloin tekstiilejäkin ehditään jonkin verran pölyttää, Norja toteaa.

Selkeästi likaiset tekstiilit puhdistetaan Norjan mukaan toki ripeästi, jos asiakkaiden vaatteet ovat vaarassa likaantua.

Suttaajat kuriin kameroilla

Likaisuuden lisäksi ilkivalta tuottaa jonkin verran murhetta busseissa. Tekstiilejä nypitään ja rikotaan. Värikyniäkään ei säästellä. Joihinkin busseista on jo asennettu valvontakamerat. Ne tulevat Timo Norjan mukaan yleistymään kaikissa busseissa.

– Ne parantavat asiakkaiden ja kuljettajan oikeusturvaan sekä vähentävät suttaamista. Samat bussit kiertävät käytännössä samoja reittejä, joten matkustajatkin ovat useimmiten samoja. Ehkä suttaaja ymmärtää, että hän voi tulla nähdyksi tänään ja joutuu sitten nousemaan samaan bussiin huomennakin.