Zuckerbergin lupaamat miljardit auttavat tautien kitkemisessä – tällaisia summia nielevät lääkkeiden kehitys ja hoidot

Facebook-miljardit tulevat kreivin aikaan taistelussa antibioottiresistenssiä vastaan.

Ulkomaat
Lapsia YK:n ruokaohjelman ruoanjakopisteellä Malawissa lokakuussa 2005.
Facebook-miljardeilla aiotaan kehittää mm. rokotteita.Jon Hrusa / EPA

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg ja hänen vaimonsa, lastenlääkäri Priscilla Chan kertoivat investoivansa kolme miljardia dollaria eli noin 2,7 miljardia euroa sairauksien parantamiseen ja hoitoon. Tätä varten aiotaan perustaa muun muassa uusi tutkimuskeskus. Tulevina vuosikymmeninä Zuckerberg ja Chan suunnittelevat investoivansa sairauksien torjumiseen vielä lisää.

Keräsimme esimerkkejä siitä, mitä taistelu sairauksia vastaan maksaa.

Syöpälääke syntyy miljardilla eurolla

Yhtenä Zuckerbergin ja Chanin kohteena on syövän hoidon kehittäminen. HUS:in Syöpäkeskuksen tutkimusjohtaja Heikki Joensuu pitää 2,7 miljardin euron investointia merkittävänä asiana.

– Loistava juttu. Se on todella iso rahasumma.

– Jos syöpälääke kehitetään alusta loppuun siihen asti, kun se saa myyntiluvan, puhutaan miljardista eurosta. Kustannukset tietysti vaihtelevat, Heikki Joensuu sanoo.

Keskimäärin yksi lääke aivan alusta markkinoille asti saadaan maailmalla kehitettyä noin 1,6 miljardilla eurolla, kerrotaan Suomen Akatemiasta.

Rokotteiden kehittämisessä tarvitaan rahan lisäksi onnea

Kun vaikkapa ebolaa, malariaa tai tuberkuloosia vastaan yritetään kehittää rokotteita, rahaa palaa. Jokainen rokote ei myöskään tuo toivottuja tuloksia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkärin ja rokotetutkijan Hanna Nohynekin mielestä Zuckerbergin investointi tulee huutavaan tarpeeseen.

–Tämä on herkkä ja haastava ala, jossa rahan lisäksi tarvitaan hyvää onnea. Mutta on ilman muuta selvää, että kun antibiootit kovaa vauhtia menettävät vaikutuksensa eikä tauteja niillä enää voida hoitaa, uusia rokotteita kaivataan kipeästi tauteja ehkäisemään, Nohynek sanoo.

– Rokotteen kehityskaari laboratoriosta lisensoituun tuotteeseen vie keskimäärin kymmenestä kahteentoista vuotta. Rahaa palaa helposti kolmesataa miljoonaa tuotetta kohti. Joskus enemmän, joskus vähemmän riippuen kuinka hankala tie on kuljettavana, Nohynek kertoo.

YK: Hivin hoitoon tarvitaan kymmeniä miljardeja vuodessa

YK:n alainen UNAIDS sijoitti esimerkiksi viime vuonna noin 17 miljardia euroa aidsin vastaiseen työhön köyhissä ja kehittyvissä maissa. Tällä summalla muun muassa 17 miljoonaa hiv-potilasta sai lääkityksen tautiin. YK:n arvion mukaan vuonna 2030 aidsin vastaiseen työhön tarvitaan runsaat 21 miljardia euroa.

Muidenkin sairauksien hoito nielee suuria summia. Esimerkiksi muistisairauksien, kuten Alzheimerin, hoito Euroopassa maksaa vuosittain noin 130 miljardia euroa. Suomen terveydenhuoltomenot puolestaan olivat toissavuonna 19,5 miljardia euroa.

Gatesit pistävät vielä paremmaksi

Jos Zuckerbergin avausta vertaa esimerkiksi Bill ja Melinda Gatesin säätiöön, Gatesit menevät rahamäärissä kohisten ohi. Gatesien säätiö taistelee myöskin maailman sairauksia vastaan erityisesti kehitysmaissa. Säätiö on lahjoittanut noin 2,7 miljardia euroa pelkästään hivin nujertamiseksi Saharan eteläpuolisesta Afrikasta. Sen lisäksi säätiö on antanut suuria summia maailmanlaajuiseen aidsin, tuberkuloosin ja malarian vastaiseen työhön. Gatesin säätiön rahallinen arvo on euroina noin 53 miljardia.