Nykyrakenteiden kosteusvaurioriski pysyy aisoissa myös arktisissa oloissa

Esimerkiksi eristemateriaalien ja rakenteiden toimivuutta tutkitaan yleensä laboratorioissa tai simulaatioissa, joten Kittilän koetalosta saatava kenttätieto on lähes ainutlaatuista ja arvokasta.

Kemi
Rakennetutkimusten koetalo Wellevi Kittilässä.
Rovaniemen koulutuskuntayhtymä

Nykysäännösten mukaiset seinärakenteet ovat osoittautuneet kosteusvaurioriskin kannalta toimiviksi myös arktisissa olosuhteissa.

Lapin ammattikorkeakoulu on tutkinut muun muassa rakenteiden home- ja kosteusvaurioriskiä Kittilään rakennetussa koetalossa pian parin vuoden ajan. Betonielementtirakenteisessa talossa toimii koulutus- ja hyvinvointikeskus Wellewi.

Seinärakenteisiin sijoitettujen anturien avulla tutkitaan seinien lämpö- ja kosteuskuormia, kertoo projektipäällikkö Tuomas Alakunnas Lapin ammattikorkeakoulusta.

– Mittausjärjestelyt ovat poikkeuksellisen kattavat, en tiedä toista rakennusta joka olisi näin kattavasti anturoitu. Tietoa saadaan antureista neljästä eri syvyydestä ja kolmesta eri korkeudesta, sekä vielä kivijalasta kolmesta eri syvyydestä, luettelee Alakunnas.

– Tämän tiedon pohjalta voidaan arvioida rakenteiden lämpö- ja kosteusteknistä toimivuutta.

Tosielämän tieto houkutti yritykset mukaan

Tutkittavat rakenteet ovat tuoreimpien, vuoden 2010 rakennusmääräysten mukaisia. Seurannan perusteella rakenteet ovat osoittautuneet toimiviksi.

– Ei olla vielä edes oikeastaan lähelläkään riskirajoja näillä keleillä, mitä on ollut viimeisen vuoden aikana, Alakunnas sanoo.

Tutkimus on merkittävä erityisesti siinä mielessä, että rakennuseristeiden toimivuus tarkastetaan tavallisesti laboratorio-olosuhteissa tai simuloinneilla.

– Sen vuoksi mukana olevat yritykset ovat lähteneet matkaan. He haluavat olla varmentamassa tuotteidensa toimivuutta todellisissa olosuhteissa, eikä pelkästään laboratoriotietojen perusteella.

Lapista mukana on muun muassa Ylitornion Betonituote. Muita hankkeeseen osallistuvia yrityksiä ovat esimerkiksi eristealan yritykset Kingspan insulation ja Paroc, sekä ikkunatehdas Skaala.

Tutkimustietoa kerätään ensi vuoden kevääseen asti, mutta koetalosta saatavat mittaustiedot ovat käytettävissä myös sen jälkeen.