1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pilkkukuumetta, pitkäkaulaisia naisia ja Lady Gaga – tärpit syksyn taidenäyttelyihin

Taidemuseoissa on esillä pitkästi toista sataa näyttelyä. Poimimme syksyn näyttelykalenterista kiinnostavia tärppejä, vaikkapa museokortin vinguttamiseen.

Kuva: Seppo Suvela / Yle Uutisgrafiikka

Eleganteista naiskuvista tunnettu Amedeo Modigliani täyttää lokakuussa Ateneumin. (siirryt toiseen palveluun) Pohjoismaiden laajimmassa Modigliani-näyttelyssä on esillä yli sata teosta. Pääosa teoksista on Ranskan Lillestä, yksi Ateneumin omista kokoelmista. Otsikoihin köyhänä kuollut Modigliani pääsi viime syksynä, kun hänen maalauksestaan maksettiin 150 miljoonaa euroa. 28.10.–5.2.

HAM (siirryt toiseen palveluun)jatkaa nykytaiteen supertähtien esittelyä. Tennispalatsi täytyy pilkuista ja kurpitsoista, kun japanilainen Yayoi Kusaman näyttely avautuu. Esimakua saatiin kesällä Esplanadin puistossa, jossa puut on verhottu Kusaman väreihin. 7.10 – 22.1.

Millaista oli hyvä elämä 1600-luvun Hollannissa? Mitä merkityksiä liitettiin ruokaan? Vastauksia haetaan 1500-1700 -lukujen asetelmamaalauksista, jotka ovat esillä Sinebrychoffin (siirryt toiseen palveluun) taidemuseossa. 29.9. –1.12.

Suunnilleen saman aikakauden taidetta on esillä myös Kansallismuseossa (siirryt toiseen palveluun). Renessanssi. Nyt! tuo ensi kertaa näytille Rafaelin maalauksia. Hiljattain Kansallismuseo esitteli valokuvia, nyt maalauksia - museoiden reviirirajat paukkuvat. 23.9.–15.1.

EMMA (siirryt toiseen palveluun) - Espoon modernin taiteen museo on jo 10-vuotias. Juhlavuotta vietetään Nykyaikaa etsimällä. Kirjailija Olavi Paavolaisen innoittaman näyttelysarjan ensimmäisessä katselmuksessa pysähdytään pohtimaan mitä olemme, minne olemme menossa ja mikä on ajankohtaista nyt.

Salon taidemuseo (siirryt toiseen palveluun)esittelee vuosisadan alkupuolen merkittävän taidemaalarin Ester Heleniuksen. Laajin Heleniuksen taiteen katselmus saapuu Saloon Hämeenlinnasta. Näyttelyn yhteydessä ilmestyi myös ensimmäinen taidekirja Heleniuksesta. 22.10.–22.1.

Toinen kiinnostava naistaiteilijan kiertonäyttely on Oulusta Tampereen taidemuseoon (siirryt toiseen palveluun)saapuva kuvanveistäjä Essi Renvallin retrospektiivi. 1.10.–29.1.

Mitä on moderni tekstiilitaide? Johtolanka - 10. tekstiilitaiteen triennaali esittelee uutta suomalaista tekstiilitaidetta Museokeskus Vapriikissa (siirryt toiseen palveluun)Tampereella. 23.9.–5.2 .

Entä miten syntyvät Nepalin luostarien ja temppelien taidekäsityöt? Himalajan kultaisten buddha-hahmojen taustaa valottaaLahden taidemuseon (siirryt toiseen palveluun)harvinainen näyttely. 23.9.–29.1.

Taiteen, uskonnon ja vallan suhde on menneinä vuosisatoina ollut likeinen. Vieläkö kolmiyhteys toimii? Wäinö Aaltosen museoon (siirryt toiseen palveluun)Aurajoen rannalle on saatu teoksia muun muassa Francisco Goyalta. 15.9.–11.12.

Turun taidemuseossa (siirryt toiseen palveluun) kannattaa Helene Schjerfbeckin näyttelyn ohessa piipahtaa Pimiössä. Esillä on videoteos Lady Gagasta. 16.9.–20.11.

Mitä ihmiselle tapahtuu, kun hänet repäistään irti juuristaan? Muuttoliike ja äärioikeiston maailmanlaajuinen nousu ovat Porin taidemuseon (siirryt toiseen palveluun)ajankohtaisen nykytaidenäyttelyn teemoja.16.9.–29.1.

Jugend, art nouveau, kansallisromantiikka – monta nimeä tyylisuunnalla, jonka ihanteena oli luoda kodista kokonaistaideteos. Oikeaoppiseen jugend-kotiin voi tutustua Vaasassa Tikanojan taidekodissa. 7 (siirryt toiseen palveluun).10.–26.2.

Saamen kielen ja saamelaiskulttuurin emeritusprofessori Pekka Sammallahti tuntee Lapin maisemat. Sammallahden valokuvia pohjoisesta on esillä Kuopiossa VB-valokuvakeskuksessa. (siirryt toiseen palveluun) 4.11. –8.1.

Pro Finlandialla ja Ars Fennicalla palkitun kuvataiteiljan Pauno Pohjolaisen elämäntyöhön voi tutustua Joensuun taidemuseossa (siirryt toiseen palveluun). 3.11.–22.1.