Hyppää sisältöön

Tulitikkuja lainaamassa syttyy farssiksi Rovaniemellä – "samaa tarinaa kun Napapiirin sankarit"

Kari Väänänen sovittanut ja ohjannut Rovaniemen Teatteriin Tulitikkuja lainaamassa -näytelmän, joka pohjautuu Juha Vuorisen käsikirjoitukseen Maiju Lassilan romaanista. Lavamossesta ja lainatikuista luodaan somekansan farssia.

Ihalainen & Vatanen - show. Kuva: Petri Teppo / Rovaniemen teatteri

Väänänen on myös siirtänyt Tulitikkuja lainaamassa -näytelmän 70-luvulle, mikä näkyy puvustuksessa ja kuuluu musiikissa. Katsojat voivat halutessaan laulaa näyttelijöiden mukana. Tikkuja lähdetään lainaamaan legendaarisella Moskvits Elite Pick-Upilla, joten luvassa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

– Meidän esitys on siirretty vuoteen 1972. Siinä kuvitteellinen teatteriseurue tekee oman versionsa klassikkokomediasta. Esitys on sing-along -näytelmä, jossa yleisö saa laulaa mukana. Tämä on somekansan farssia, hyvä kun pysyy itse perässä. Tämä ei taatusti ole perinteinen tulkinta, vaan tämä on aikamoinen pläjäys, Kari Väänänen kertoo.

Lavamossella tulitikkuja lainaamaan

Näytelmän tapahtumat alkavat, kun Antti Ihalainen lähtee vaimonsa käskystä lainaamaan tulitikkuja. Vaimon pitäisi saada keitettyä kahvia mutta talossa ei ole sähköä. Ihalainen törmää Jussi Vataseen, joka on kosiomatkalla. Vatasen tarkoitus on pyytää vihille Anna-Kaisa Hyväristä ja Ihalainen puhemiehenä saa Anna-Kaisalta suostumuksen.

Miehet lähtevät ostamaan kihloja kaupungista mutta päätyvät pahoille teille törmäten poliisiin, porsaaseen, kilpakosijaan sekä entiseen naisystävään. Lopulta käy hyvin, rakkaus saa vastakaikua ja Ihalaisen Anna-Liisa kahvinsa.

Maiju Lassila on suomalaisen huumorin äiti

– Tulitikkuja lainaamassa on suomalaisen komiikan kulmakivi. Näytelmässä on sitcomin rakenne, jossa komediaa syntyy väärinkäsityksistä. Näytöksestä tulee show ja rytinää, tahti on sen verran tiivis ja raikas. Maiju Lassila on minusta ensimmäinen suomalainen humoristi. Tämähän on periaatteessa suomalaisen huumorin siemen ja ihan samaa tarinaa kun Napapiirin sankarit, Vänä vertaa.

Tulitikkuja lainaamassa -komedian ensi-ilta on 23. syyskuuta Lappia-talon suurella näyttämöllä. Näytökset ulottuvat kevätkaudelle 2017. Näytelmän päähenkilöitä esittävät Vesa-Matti Komonen ja Samu Stenberg. Musiikin on harjoituttanut Minna Siitonen, lavastus on Pentti Uimosen, pukusuunnittelu Ulla-Maija Peltolan sekä maskeeraus ja peruukit Kaisa Myllärin.

Ensi-iltana, samoin kuin 24. syyskuuta ja 28. lokakuuta esityksen teema jatkuu Lappia-talon kellariteatterissa Vänän musiikkibaarissa, jossa baarin bändi, teatterilaiset ja vierailijat esittävät 70-luvun hittejä.