Italialaiset komennettiin petipuuhiin – naiset suivaantuivat oudosta kampanjasta

Italian terveysministeriö yritti vauhdittaa italialaisten lisääntymisintoa mainoskampanjalla, mutta sitä haukutaan sovinistiseksi.

Ulkomaat
Mielenosoittajat heittelevät tyynyjä ja kondomeja ilmaan.
Mielenosoittajien joukko syytti torstaina 22. syyskuuta Roomassa hallitusta epäolennaisuuksiin keskittymisestä.Giuseppe Lami / EPA

Italian hallituksen yritys vauhdittaa italialaisten lastentekoa eivät ole sytyttäneet italialaisia muuta kuin kiivaaseen väittelyyn. Italian terveysministeriä Beatrice Lorenzinia on vaadittu eroamaan sovinistiseksi, holhoavaksi, naisia syyllistäväksi ja rasistiseksi moititun hedelmällisyyskampanjan johdosta.

Kampanja liittyi Italiassa torstaina juhlistettuun ensimmäiseen viralliseen hedelmällisyyspäivään, jonka tarkoituksena on levittää tietoa hedelmällisyydestä ja patistaa italialaisia lastentekoon varhemmin. Hallitusta painaa huoli väestörakenteesta, kun Italiaan syntyy vauvoja aina vain vähemmän.

"Älä anna spermasi haihtua savuna ilmaan"

Terveysministeriö on joutunut viime viikkoina poistamaan useita italialaisia suututtaneita kampanjamainoksia. Eräässä poistetussa mainoksessa tiimalasia pitelevän naisen vieressä luki "Kauneus ei tunne ikää. Hedelmällisyys kyllä tuntee."

Toisessa kuvassa savuketta pitelevän miehen käden vieressä ilmoitettiin: "Älä anna spermasi haihtua savuna ilmaan".

Keskiviikkona poistetussa ja rasistiseksi syytetyssä mainoksessa pyydettiin edistämään hyviä elintapoja. Idyllisessä rantakuvassa mannekiineina oli kaksi valkoista miestä ja naista. Sen alapuolella olevassa kuvassa taas oli monikulttuurinen joukko nuoria polttelemassa kannabista. Kuvan teksti kehotti "jättämään taakse huonon seuran".

Naiset ovat siis tikittäviä aikapommeja, arvioi kampanjamainoksia Cosmopolitan-lehti:

Twitter-käyttäjä arvioi, että itsemääräämisoikeus oli vedetty vessasta alas. Hän piti keskiaikaisena kampanjakuvan viestiä, jossa hedelmällisyyden kerrottiin olevan "yhteinen hyvä":

"Hemmetti! Unohdin tehdä lapsia!" luki käyttäjä Laura Biennan julkaisemassa pilakuvassa:

Mielenosoittaja pitää tiimalasia kädessään.
Eräässä poistetussa mainoksessa tiimalasia pitelevän naisen vieressä luki "Kauneus ei tunne ikää. Hedelmällisyys kyllä tuntee." Mielenosoittajat toivat mukanaan tiimalaseja mielenilmaukseen 22. syyskuuta.Giuseppe Lami / EPA

Arvostelijat: Talouden kohentuminen innostaisi lastentekoon

Mielenosoittajien joukko syytti torstaina Roomassa hallitusta epäolennaisuuksiin keskittymisestä. Jos hallitus haluaa lisää vauvoja, sen olisi kohennettava taloutta, luotava työpaikkoja, hankkiuduttava eroon määräaikaisten sopimusten suuresta määrästä ja parannettava lapsiperheiden tukiverkkoa ja päivähoitopalveluja.

Raskauteni kestää pidempään kuin sopimukseni, ilmoitti väestörakenteen kehitystä pohtiva ajatushautomo tviitissään:

Pilakuvassa raskaustesti kehotti muuttamaan ulkomaille ja etsimään töitä sieltä:

Italian terveysministeri Beatrice Lorenzin puolusti ministeriönsä viestiä.

– Väittelyä tärkeämpiä ovat tosiasiat. Italiassa on 700 000 ihmistä, jotka haluaisivat saada lapsia mutta jotka syystä tai toisesta eivät voi, Lorenzin sanoi Roomassa torstaina.

Lorenzin kuuluu katolista kirkkoa lähellä olevaan keskustaoikeistolaiseen ryhmään, joka on pääministeri Matteo Renzin demokraattipuolueen hallituskumppani. Jopa Renzi on ihmetellyt Lorenzin ministeriön laatimaa kampanjaa ja todennut, että lapsia ei tehdä mainoksilla.

Italian terveysministeri Beatrice Lorenzin.
Italian terveysministeri Beatrice Lorenzin pitää puhetta 22. syyskuuta terveyministeriön hedelmällisyyskampanjasta.Giuseppe Lami / EPA

Vähiten vauvoja yli 150 vuoteen

Viime vuonna italialaiskodeissa jokelteli vähemmän vauvoja kuin koskaan yli 150 vuoteen.

Italiassa keskimääräinen lapsiluku naista kohden on 1,35 lasta. EU:n keskiarvo on 1,6 lasta naista kohden. Syntyvyys laski viime vuonna viidettä vuotta peräkkäin.