1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Tukholma

Analyysi: Seuraako Ericsson Nokian tietä?

Irtisanomisia, alasajoa,  vanhaa teknologiaa…kuulostaa suomalaisen korviin tutulta.

Yle maailmalla: Tukholma
Tummia pilviä kerääntyy Ericssonin logon ylle.
Ericsson aikoo lopettaa tuotantonsa Ruotsissa.Jessica Gow / EPA

Svenska Dagbladet oli saanut käsiinsä salaisen paperin, jonka mukaan Ericsson aikoo lopettaa tuotannon Ruotsissa. Lähtöpassit saisi 3 000 työntekijää. Väkeä lähtisi varsinkin verkkoliiketoiminnasta.

Ericssonin johto ei ole vähennyksiä kieltänyt eikä myöntänyt. Paperissa johto puhuu lehden mukaan dramaattisesti 140-vuotisen teollisuusajanjakson hautaamisesta ja Ruotsin suurimmista irtisanomisista koskaan. Yhtiö aloitti toimintansa 1876.

Suunnitelma olisi ensimmäinen askel Ericssonin koko toiminnan alasajolle, sanoo Ruotsin television haastattelema lähde.

Ericsson ja ammattiliitot neuvottelevat nyt keskenään. Ruotsin radion mukaan pöydällä on myös joidenkin toimintojen myynti. Työntekijät ovat huolissaan.

Tuotekehitystä ei haluta menettää

Ruotsin television taloustoimittaja Jan Nylander arvioi, ettei valmistuksen loppuminen olisi suurin ongelma, koska tuotanto on jo suurelta osin siirtynyt rajojen ulkopuolelle. Ratkaisevaa on, missä jatkossa sijaitsevat yhtiön tutkimus ja kehitys. Saattaa olla, että yhtiön johto haluaa siirtää nekin halvempien palkkojen maihin.

Nylanderin mukaan yhtiö ei ole pysynyt teknologian kehityksen tahdissa. Pahin kilpailija Huawei on mennyt ohi.

Suurin osa maailman matkapuhelinverkoista on tehty, OP-Pohjolan seniorianalyytikko Hannu Rauhala sanoo. Laitteiden eli tukiasemien sijaan kysytään ohjelmistoja, jotka hallitsevat puhelinliikennettä. Tutkimus ja kehityskin painottuvat ohjelmistoihin ja niiden päivittämiseen. Silloin niitä myös kannattaa siirtää lähemmäs asiakkaita. Samalla insinööreiltä kaivataan toisenlaista osaamista. Myös tuleva 5G-tiedonsiirtoverkko nojaa ohjelmistopäivityksiin, ei tukiasemiin.

Ericsson on Ruotsin perinnefirmoja

Vuonna 2000 Ericssonilla oli Ruotsissa vielä 50000 työntekijää, nyt heitä on 15000. Jo viime vuonna Ericsson ennakoi 1500 työpaikan vähentämistä, nyt määrä on siis tuplaantunut.

Ruotsille Ericssonilla on niin suuri merkitys että elinkeinoministeri Mikael Damberg kävi hallituksen puheenjohtajan puheilla. Hallitus ei juuri muuta voi kuin auttaa irtisanomisten jälkihoidossa. Niitä tehtäviä ei Ruotsin hallituksella ole viime aikoina ollut kun taloudella ja teknologiayrityksillä menee hyvin. Ericsson poikkeaa linjasta.

Nokia oli huippuvuosinaan Suomessa lippulaiva, liiankin suuri tekijä kansantaloudessa. Puhuttiin Nokialandiasta. Pelättiin, miten verotulojen käy, jos Nokia hiipuu.

Niin suurta asemaa ei yksikään firma ole saanut Ruotsissa.

Ruotsin elinkeinorakenne on monipuolinen eikä ole koskaan nojannut yhteen alaan. Ericssonin ohella muun muassa Saab ja Bofors edustavat vanhaa perinteistä liiketoimintaa. Rinnalle ovat tulleet monet nousukkaat kuten Ikea ja H&M.

Teknologia muuttaa yrityksiä nopeasti. Kohta kukaan ei muista, että Nokialla ja Ericssonilla oli kännyköitäkin. Kaksikko kisasi puhelimilla 90-luvulla. Kun puhelimet pettivät, kumpikin pelastautui verkkoihin, Ericsson edellä. Molempien niskaan on noussut hengittämään kiinalainen Huawei.